PRIDRUŽUJE LI SE HSS?

SDP uz Narodnu koaliciju kreće u bitku za vlast

06.07.2016 u 18:58

Bionic
Reading

Odluči li u četvrtak HSS sklopiti suradnju sa SDP-om za nadolazeće jesenske izbore, toj će glavnoj oporbenoj stranci biti otvoren put prema sklapanju velike Narodne koalicije, kako bi trebalo biti službeno ime novog pakta uglavnom stranaka ljevice. Tko će sve biti u koaliciji, zasad se samo špekulira, s obzirom da pregovori još traju, a s nekima nisu ni započeli

Iako bi se možda novi šef HSS-a Krešo Beljak radio vidio u 'talu' sa SDP-om, odluku o tome s kime ću u koaliciju ipak će donijeti Glavni odbor s više od svojih 100 članova. 'U četvrtak je sjednica Glavnog odbora i ja ću samo izvijestiti kako stoje stvari, a na Glavnom odboru je da donese odluku', kazao je Beljak za tportal.

Beljak je posljednjih nekoliko tjedana pregovarao i s HDZ-om i sa SDP-om, a jučer je u razgovoru za RTL priznao da je SDP ponudio HSS-u mjesto potpredsjednika Vlade, Ministarstvo poljoprivrede te pet mandata u Saboru. Vrlo je to primamljiva ponuda, s obzirom da je HSS kao glavni partner HDZ-a u Domoljubnoj koaliciji od obećana tri saborska mandata jedva navukao da dobije dva.

'HSS je bio prvi strateški partner na proteklim izborima unutar Domoljubne koalicije. Rezultat je takav da smo se našli s jednakim brojem mandata poput nekih minornih stranaka koje uopće ne bi trebale ni postojati na hrvatskoj političkoj sceni', kazao je Beljak jučer za RTL.

No hoće li na to jednako gledati i ostatak stranke, tek će se vidjeti. Beljak je izbore u HSS-u dobio na krilima nezadovoljstva članstva vođenjem stranke pod Brankom Hrgom, no pitanje je je li u tih nekoliko mjeseci uspio izgraditi jake temelje u njoj. Da suradnja sa SDP-om ne dolazi u obzir, već je jučer poručila HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir, no Beljak kaže da ni ona, a ni on sam nisu ti koji će na kraju donijeti odluku o eventualnim koalicijama.

Osim HSS-a, kojem se nadaju, u SDP-u računaju na stare partnere - HNS, HSU, Hrvatske laburiste te PGS i IDS, od čega s ovim potonjim tek u postizbornoj koaliciji ili suradnji.

U HNS-u se zasad javno ne obećavaju SDP-u te govore i o samostalnom izlasku na izbore, no i sami su svjesni da će najvjerojatnije doći do suradnje. Kako je tportal već pisao, HNS-u će biti ponuđeno sedam prolaznih mjesta na izbornim listama, kao koncem prošle godine, s time da se očekuje da će još poneki HNS-ovac preskočiti crtu pomoću preferencijalnih glasova.

Mjesto u koaliciji čeka i Laburiste, no upitno je hoće li, kao i prošli put, dobiti tri mjesta na listama koja osiguravaju ulazak u Sabor.

'Odluku o koaliciji donijet ćemo 16. srpnja na Nacionalnom saboru. Spremni smo na koaliciju sa SDP-om i lijevom opcijom', kaže za tportal Tomislav Končevski, predsjednik Laburista koji je preuzeo stranku prije nekoliko mjeseci.

Razgovore još nisu, kaže, započeli jer će članovi imati glavnu riječ u tome.

'Milanović u prve tri godine možda nije napravio sve čime bismo bili zadovoljni, ali zadnju godinu se okrenuo ljevici i bili smo zadovoljni SDP-om. Zato je i najizglednija opcija suradnja sa SDP-om', kaže Končevski.

Upravo ta zadnja godina mandata Milanovićeve vlade bit će temelj i poruka u predizbornoj kampanji pod motom 'Siguran smjer'. SDP će u kampanji podsjećati na uspjehe i gospodarske rezultate koji su se počeli pokazivati u posljednjoj godini mandata, a s druge strane isticat će neuspjehe vlade Mosta i HDZ-a. Stabilnost i rast koje je Hrvatskoj osigurala SDP-ova vlada HDZ i Most su uspjeli poljuljati u svega nekoliko mjeseci, tumače u SDP-u.