HSS U CENTRU PAŽNJE

Krenula stranačka tržnica: koliko fotelja nude veliki igrači, a koliko traže udavače?

05.07.2016 u 10:15

Bionic
Reading

Igrom slučaja, odnosno promjenom vodstva, Hrvatska seljačka stranka (HSS) najednom je postala najpoželjniji predizborni privjesak objema velikim strankama, HDZ-u i SDP-u, koje po neslužbenim informacijama licitiraju s brojem saborskih mandata kojeg će im ponuditi. Po posljednjim informacijama tportala ljevica nudi tri do četiri, a ponuda HDZ-a vrlo je jednostavna: uvijek daju dva mandata više od SDP-a

Friški predsjednik HSS-a Krešimir Beljak skloniji je suradnji s novom varijantom koalicije Hrvatska raste, no mali problem predstavlja Marijana Petir koja je svjetonazorski bliža desnici - a još uvijek kao europska zastupnica uživa plodove suradnje prilikom izbora za Europski parlament. Ova stranka odluku bi trebala donijeti do kraja tjedna - do kada bi se trebale razjasniti i sve ostale predizborne dvojbe te sklopiti kostur rujanske ponude za birače. Formalni rok za podnošenje kandidacijskih lista bit će, kako sada stvari stoje, konac srpnja.

Osnove su već poznate: s HDZ-om će po svemu sudeći ponovno zajedno nastupiti HSP - Ante Starčević, stranka čiji su čelnici već u ponedjeljak posjetili centralu na Trgu žrtava fašizma i objavili da žele 'spriječiti povratak na vlast neokomunista Zorana Milanovića'.

Situacija je dosta neobična jer HDZ još uvijek formalno nema predsjednika, no izvjesni novi vođa Andrej Plenković prošlog tjedna je u Splitu otkrio da o koalicijama ionako ne pregovara on, nego 'tijelo koje je odredilo predsjedništvo stranke'. Čini se da glavnu ulogu igraju zamjenik predsjednika Milijan Brkić i voditelj kampanje Damir Jelić, a zasad nije poznato hoće li HDZ ponovno primijeniti taktiku bildanjem stranačke liste marginalnim strankama poput HDS-a kojeg vodi psihijatar Goran Dodig, kako bi ostavio dojam široke desne narodne fronte.

Preferencijalni glasovi za preskakanje crte

HSLS također nastavlja suradnju s Domoljubnom koalicijom i očekuje najmanje dva saborska mandata, kao i na prošlim izborima.

Na ljevici SDP sasvim sigurno za sobom vuče svog strateškog partnera HNS: prema informacijama iz obje stranke bit će ponuđeno sedam prolaznih mjesta na izbornim listama, kao koncem prošle godine, s time da se očekuje da će poneki dodatni HNS-ovac preskočiti crtu pomoću preferencijalnih glasova, kao što su to posljednji put učinili Anka Mrak Taritaš i Predrag Štromar.

'Možemo nastupiti i samostalno, imamo stranačku infrastrukturu i ne bojimo se, ali čini se da Zoran Milanović ovaj put zbilja želi pobijediti HDZ. Koalicija je stoga vrlo izvjesna', kazao je za tportal jedan ugledni HNS-ovac. To potvrđuju i u SDP-u, koji bi ključne odluke trebao donijeti na sjednici Glavnog odbora zakazanoj za ovu subotu.

Laburisti kao markica na listi

U HNS-u gledaju blagonaklono na suradnju s HSS-om sve dok to ne ugrožava njihovu kvotu budućih saborskih zastupnika, ali svejedno sugeriraju da ta stranka ne bi smjela dobiti više od potrebnog za svoj vlastiti klub u Saboru - dakle, tri prolazna mjesta. S druge strane, slažu se s SDP-om da bi u kombinaciju trebalo uključiti i Laburiste, no oba sugovornika tportala izrecitirali su gotovo identičnu rečenicu:

'Oni su pali, nema više ni Nansi Tireli, dobit će bitno manje od tri mjesta i predstavljati prije svega markicu na našoj zajedničkoj listi.'

Krug predizbornih udavača time se gotovo zatvorio i preostalo je malo kandidata poželjnih dvama velikim blokovima: Milan Bandić ionako planira širenje svoje gradonačelničke fronte i osim podrške splitskog gradonačelnika Ive Baldasara očekuje i asistenciju Mirka Duspare iz Slavonskog Broda. Stranka Pametno iz Splita, koja se u predizbornim istraživanjima stidljivo uspinje i s dva posto podrške već predstavlja šestu najjaču političku opciju u državi, na rujanskim izborima definitivno ne planira suradnju ni s kim, ni na lijevoj ni na desnoj strani spektra.

Kako tportal doznaje, vrlo je moguć tek zajednički nastup sa strankom Za grad u zagrebačkoj izbornoj jedinici i građanskom inicijativom GOGO iz Osijeka na području Slavonije.