'MALI MAKJAVELIZAM'

SDP u koaliciji s Kerumom? Baldasar: Nema govora!

12.06.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Novi splitski gradonačelnik Ivo Baldasar za tportal je potvrdio da je ponudio konkretnu suradnju zamjenicima bivšeg gradonačelnika Keruma, Juri Šundovu i Anđelki Visković, koji bi bili angažirani kao njegovi savjetnici. Visković je već započela s poslom, a sa Šundovom je 'načelan dogovor postignut' - makar će još trebati razgovarati

Ove informacije već nekoliko dana kolaju splitskim kuloarima i služe kao dokaz teoriji da će SDP-ova koalicija sklopiti dogovor s Kerumovim HGS-om i tako - zajedno s dva glasa Anđelke Visković - osigurati stabilnu većinu u Gradskom vijeću. Zajedno bi imali 18 vijećnika, točno koliko je dovoljno, pa ne bi morali ovisiti o glasovima nezavisnih lista Marijane Puljak i Ivana Grubišića. Suradnja bi bila korisna i na razini županije, gdje bi udružena oporba 'izolirala' HDZ i prisilila novog župana Zlatka Ževrnju na nesigurnu kohabitaciju.

Anđelka Visković već je započela s radom u Banovini, iako to nije formalno regulirano: kako, naime, nakon isteka mandata još šest mjeseci ima pravo primati plaću, s Baldasarom se dogovorila da će je pošteno zaraditi, bez dodatnih financijskih zahtjeva. Angažirana je na četiri konkretna projekta - praćenju stanja u Hajduku, izvlačenju iz problema Košarkaškog kluba Split, dovršetku dogradnje osnovne škole na Pujankama i konačnom početku gradnje škole na Pazdigradu. Tako će biti prvih nekoliko mjeseci, sve dok Baldasar ne pripremi reorganizaciju gradske uprave u sklopu koje će se i za nju vjerojatno naći pogodno radno mjesto.

Sa Šundovom je situacija nešto kompliciranija: potpredsjednik HGS-a i Kerumova desna ruka, koji je u zadnje četiri godine praktički sam upravljao Splitom, za tportal tvrdi da mu ne pada na pamet zasnivati radni odnos u gradskoj upravi.


'Ako gradonačelnik želi mene kao savjetnika, najvjerojatnije ću prihvatiti, ali samo za rad na konkretnim projektima za koje ću odgovarati i njemu i javnosti. Ako svima bude odgovaralo i ako je korisno za Grad, zašto ne?' priznaje Šundov.

'Upravljanje sustavom i donošenje političkih odluka je jedna stvar, a konkretan rad nešto sasvim drugo. Moj angažman ne bi bio politička stvar, nego bih samo nastavio s poslom koji sam radio zadnjih godina. Tu je konačno uvođenje kanalizacije na Sirobuji, rješavanje problema Spaladium centra, natječaj za uređenje Istočne obale... Postoji gomila stvari koje sam dotakao i treba vidjeti može li se nastaviti, da Grad ne gubi vrijeme', objašnjava Šundov.

'U posljednja tri dana se odmaram i gotovo ni ne mogu povjerovati da nemam obvezu odlaska na posao u Banovinu... Svoj mandat sam nastojao odraditi pošteno i osim one greške kada sam studentima razbio kameru, mislim da mi se nema što prigovoriti. Već kod primopredaje sam najavio da sam spreman pomoći Gradu, ali ponavljam da ništa nismo dogovorili', zaključuje.

Upitali smo ga i je li svjestan da će se njegov angažman vjerojatno protumačiti kao dokaz koalicije SDP-a i HGS-a, pa ponavlja da to nije istina - premda, eto, predsjednik stranke Željko Kerum 'nema ništa protiv ideje da kao savjetnik pomogne Gradu'.

Ivo Baldasar je još konkretniji: potvrđuje da je sa Šundovom postigao načelan dogovor jer se ovaj stavio Gradu na raspolaganje. 'Ali to nema nikakve veze s koalicijom, ovo je suradnja na ljudskom nivou jer sam procijenio da će mi trebati svaka moguća pomoć. Gospodina Šundova poštujem kao čovjeka i dobrog operativca s velikim iskustvom, a to treba razdvojiti od politike. O koaliciji nema govora', kazao je Baldasar za tportal.

'On bi trebao biti angažiran na konkretnim zadacima, ne kao savjetnik u generalnom smislu te riječi, a jednako bih za neke projekte suradnju ponudio i ljudima iz HDZ-a, zašto ne? Po zakonu nemam pravo imenovati projekt-menadžere, pa ćemo to raditi na ovaj način. Grad je u velikim problemima i prisiljen sam na neke 'male makjavelističke poteze' jer u suprotnome jednostavno nećemo preživjeti! I baš me briga tko će me pljuvati, hoću li se svidjeti SDP-u, HGS-u i HDZ-u, te hoće li me novinski kolumnisti ili javnost razapinjati. Nisam došao da se svidim, nego da odradim zadatak', otvoren je Baldasar.

U splitskoj političkoj situaciji koja se ponešto zakomplicirala ponešto će biti jasnije idućeg utorka, za kada je sazvana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. Predsjednikom bi trebao postati SDP-ovac Boris Ćurković, poznat i kao direktor pravne službe u tvrtki Vodovod i kanalizacija - koja je posljednjih godina bila sinonim za korektnu suradnju SDP-a i Keruma i masovno zapošljavanje stranačkih i rodbinskih kadrova. Pretpostavlja se da će njegovo imenovanje biti formalnost i da će ga podržati gotovo svi vijećnici, a tek nakon toga slijede pravi testovi: iza Baldasarove vlasti, naime, formalno ne stoji nikakva koalicija, a gotovo svi vijećnici kurtoazno su najavili da će u iduće četiri godine 'podržavati dobre projekte' i da neće sudjelovati u vlasti. Što je, kako nas iskustvo uči, potpuno nerealno.