sporna lokacija

SDP protiv gradnje crkve u Splitu

  • Autor: M. Š./Hina
  • Zadnja izmjena 16.01.2018 18:25
  • Objavljeno 16.01.2018 u 18:25
Goran Kotur, šef splitskog SDP-a

Goran Kotur, šef splitskog SDP-a

Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

SDP gradskog kotara Splita 3 priopćio je kako se protivi izgradnji crkve u toj četvrti u blizina raskrižja Ulice Brune Bušića i Poljičke ceste, a stranka Pametno najavila je za srijedu u toj četvrti zbor građana na kojem će se o tom raspravljati.

"Protivimo se gradnji crkve na toj lokaciji, koja je u gradskom vlasništvu, s obzirom na to da se šetnjom samo 400 metara dalje može doći do franjevačkog klerikata fra Ante Antića", navodi se u priopćenju koje je potpisala koordinatorica SDP-a za gradski kotar Split 3 Sara Paligorić.  

Podsjeća se kako izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja (DPU) sjeveroistočno od raskrižja Ulice Brune Bušića i Poljičke ceste predviđaju, među ostalim, kako je navedeno, i gradnju crkve, doduše u nešto manjem opsegu nego što je predviđeno.  

Split 3

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

"Tražimo da se iz DPU-a i GPU-a (Generalni urbanistički plan) za tu lokaciju isključi vjerska namjena, te da ostane tržnica kao gospodarska poslovna namjena, koja je nužna za kvalitetniju svakodnevicu u našem kvartu", poručili su iz SDP-a gradskog kotara Splita 3. 

Također ističu kako treba povećati zelene površine i garažna parkirališna mjesta, te podsjećaju kako je u Splitu "tijekom zadnjih dvadesetak godina izgrađeno 13 crkava i samo jedna škola".  

Stranka Pametno najavila je da će u srijedu u 18 sati organizirati zbor građana u kotaru Splitu 3. "Umjesto gledanja predstave o gradnji nove crkve, Pametno poziva građane da reagiraju i svojim primjedbama traže novi park, vrtić, veću tržnicu", navodi stanka Pametno u priopćenju.  

Kako se ističe u priopćenju te stranke, u danima kad Splitu visi omča nad glavom "zbog spora banaka i grada oko velebne Spaladium arene i danima kad se loše stanje u Prometu rješava s dva polovna autobusa, najnovija predstava je izgradnja crkve u kotaru Split 3".

"Pozicije su već poznate, HDZ i SDP opet su na svojem omiljenom terenu na kojem jedni brane tekovine revolucije, a drugi majku Crkvu. Malo se priča o razvoju grada i potrebama građana koje grad treba riješiti", ističu iz stranke Pametno.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!