IZNENADILI HDZ-OVCE

SDP preko noći mijenja Zakon o izboru predsjednika

26.09.2014 u 13:46

Bionic
Reading

Hrvatski sabor dopunio je svoj dnevni red i u njega uvrstio izmjene Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske što ih je neočekivano predložio Klub zastupnika SDP-a. Upućivanje izmjena izbornog zakona u parlamentarnu proceduru tri mjeseca prije predsjedničkih izbora predsjednik Kluba SDP-ovih zastupnika Igor Dragovan obrazložio je kao olakšanje za medije, budući da je jedino za predsjedničke izbore utvrđena izborna šutnja i nakon zatvaranja birališta

'Mislim da biste vi kao mediji trebali biti najviše zainteresirani za ovo što smo uputili u proceduru. To je jedini zakon koji još uvijek izbornu šutnju drži do 24 sata navečer. Smatrali smo da je interes javnosti i građana da bi to trebalo biti u skladu sa svim ostalim zakonima. To je čisto tehničko pitanje', rekao je Dragovan novinarima u Saboru.

Uz skraćenje izborne šutnje do zatvaranja birališta, SDP predlaže i brisanje mogućnosti glasovanja dijaspore u inozemnim uredima RH pa u zakonu ostaje da hrvatski državljani izvan Hrvatske glasuju isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Inozemne urede u pojedinim državama Hrvatska je osnivala prije diplomatskih predstavništava, koja su ih kasnije zamijenila, što znači da promjene u tom dijelu zakona ne bi trebale utjecati na provedbu izbora u inozemstvu.

'Nervoza na Pantovčaku'

Klub HDZ-a bio je protiv toga da se ta točka, po hitnom postupku, nađe u dnevnom redu tekuće sjednice, te je tražio da je se povuče.

Predložena dopuna veliko je iznenađenje, pa i za stranku koja ju je predložila, ustvrdio je HDZ-ov Davorin Mlakar.

Za tri su mjeseca predsjednički izbori, sramotno je da danas nekome pada na pamet nuditi izmjene izbornog zakonodavstva, rekao je Mlakar koji takav postupak pripisuje 'nervozi koja vlada na Pantovčaku'.

Sabor je u dnevni red uvrstio još 10-ak točaka, među kojima su i prijedlozi izmjena zakona o izboru saborskih zastupnika, o DIP-u te o financiranju izborne promidžbe što su ih predložili zastupnici Jadranka Kosor, Gvozden Flego i Josip Kregar.

352318,352293,352279,352276
Dragovan je odbacio tumačenja da je prijedlog rezultat 'nervoze' uoči predsjedničkih izbora.

'Nema nikakve panike. Duboko sam uvjeren da predsjednik Josipović ima veliku prednost i da će je pokazati na izborima. Za razliku od njegovih protukandidata, predsjednik Josipović iza sebe ima nešto što je napravio, ima program, vjerodostojnost, podršku birača. Kod drugih kandidata to nismo vidjeli, a nadamo se da ćemo vidjeti. Prema tome, tu ne postoji apsolutno nikakav strah', poručio je Dragovan.