PREDSJEDNIŠTVO STRANKE

SDP ponovo pokreće opoziv ministrice Dalić i ministra Marića

09.10.2017 u 21:25

Bionic
Reading

SDP razmatra ponovno pokretanje opoziva Martine Dalić, potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva i Zdravka Marića, ministra financija, jedan je od zaključaka sjednice Predsjedništva SDP-a koja je trajala gotovo tri sata

'Nakon svega je potpuno jasno da ni Marić ni Dalić ne mogu ostati ministri. Kako od prethodnog prijedloga opoziva ministra nije prošlo šest mjeseci, inicijativu za to možemo podnijeti za mjesec dana, procijenit ćemo kako će se stvar razvijati', poručio je nakon sjednice Predsjedništva šef stranke Davor Bernardić.

  • +2
Davor Bernardić Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Naime, SDP zbog pravila saborskog Poslovnika još uvijek ne može uputiti tu inicijativu u proceduru jer od posljednjeg pokušaja opoziva ministra Marića mora proći šest mjeseci. Kako razmišljaju da pitanje opoziva Dalić i Marića bude u jednom zahtjevu, očekuje se da će s incijativom ići tek nakon 5. studenog.

Bernardić je ponovio da u slučaju Agrokor premijer Andrej Plenković nije odgovorio na sva pitanja te zaključio da je Vlada na čelu s njim upetljana u cijeli slučaj.

Potvrdio je da će dio SDP-ovih zastupnika potpisati inicijativu za opoziv ministrice Nade Murganić, ministrice za demografiju, socijalnu politiku i mlade, te će zajedno s GLAS-om biti njeni sunositelji.

Što se tiče samog SDP-a Predsjedništvo je usvojilo pravila za izbore za općinske i gradske organizacije kojima uvodi načelo jedan član  - jedan glas kod izbora za sve funkcije, ali i preferencijalno glasovanje.

Podsjetimo, posljednjih dana pojavile su se kritike tih pravila jer navodno onemogućavaju kandidiranje pojedinih članova stranke kao primjerice Dominika Etlingera i Alsandre Kolarić u Zagrebu.

'Ovo pravila se ne  odnose na zagrebačku gradsku organizaciju kao ni na druge županijske organizacije. Pozivam sve kolege da vode računa o interesu SDP-a, a ne o osobnom interesu', rekao je Bernardić dodavši da će stranka znati poduzeti mjere protiv onih koji neće razmišljati o interesu SDP-a.

Što se tiče slučaja Tihomira Jaića, jednog od predstavnika dobavljača Agrokora, doznajemo da je će se cijeli slučaj istražiti do sljedeće sjednice Predsjedništva.

Podsjetimo, bjelovarski SDP tražio je njegovo izbacivanje iz stranke jer je mimo pravila učlanjivao ljude u stranku.