Dechert iz londona

Todorić angažirao odvjetnike koji su rasturili Hrvatsku u arbitraži protiv MOL-a

09.10.2017 u 20:04

Bionic
Reading

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić, navodno je u Londonu posjetio odvjetničku kuću Dechert koja bi mu trebala pomoći u pravnoj ofenzivi protiv države koju najavljuje putem svojeg bloga

Express piše kako je Ivica Todorić u Londonu razgovarao s pravnikom Arifom Hyderom Alijem koji je jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za sve vrste arbitraža. Taj tjednik raspolaže i informacijom da isti odvjetnik sat rada naplaćuje oko 1200 funti što je nešto manje od 10.000 kuna. 

 Odvjetnička kuća Dechert prošlog je tjedna dobila nagradu lista Financial Times za 'Najinovativnije odvjetnike u Europi'. 

Dechertu i spomenutom Arifu Aliju Hrvatska nije nepoznata. Oni su naime i zastupali MOL u arbitraži koji je protiv njih podnijela Hrvatska na arbitražnom sudu u Ženevi i glatko izgubila. Hrvatsku stranu to je koštalo oko 15 milijuna dolara samo kroz nadoknadu troškova MOL-u. Štoviše, FT je posebno pohvalio Dechert upravo zbog tog spora.

Dechert zastupa i MOL u arbitraži protiv Hrvatske koja se vodi u Washingtonu i u kojoj se Mađari žale jer Hrvatske iz Ine nije izdvojila plinski biznis, iako je prema ugovorima to trebala učiniti. 

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Rječ je o pravnoj kompaniji koja zapošljava više od 900 odvjetnika specijaliziranih za korporativno pravo, komplexne postupke, financije i nekretnine te financijske usluge i upravljanje imovinom. Kompanija ima svoje urede u više od 30 država svijeta.

Kompanija je osnovana davne 1875. godine u Philadelphiji. Prvi europski ured Dechert je otvorio 1968. u Bruxellesu. Četiri godine kasnije otoren je ured u Londonu. Danas još ima urede u Parizu, Luksemburgu, Münchenu, Hong Kongu, Pekingu, Moskvi, Dublinu, Los Angelesu, Frankfurtu, Bonnu, Alma Ati, Dubaiju, Tbilisiju, Chicagu i Singapuru.

Kompanija se proslavila 1980-ih kada je zastupala Getty Oil Company u njegovom preuzimanju Texaca. Taj je posao rezultirao tužbom Penzoila protiv Texaca, a rezultirao je time da je nakon presude suda u Teksasu Penzoil morao platiti 10,53 milijarde dolara, što je tu kompaniju otjeralo u bankrot.