NATEZANJE OKO POVJERENSTVA

Bauk: Ako treba, svojim tijelom ću spriječiti SDP-ovce da uđu u dvoranu

09.10.2017 u 13:54

Bionic
Reading

Veliko međusobno nepovjerenje između HDZ-a i SDP-a spriječilo je prošli tjedan osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor i izbor ustavnih sudaca. Razgovori su se, doznajemo, nastavili tijekom vikenda, a i jedna i druga strana vjeruju da bi u srijedu konačno moglo doći do glasanja

Nakon tjedana razgovora i pregovora u petak se činilo da bi konačno moglo biti osnovano istražno povjerenstvo za Agrokor, no puklo je ipak u zadnji tren jer se HDZ i SDP nisu mogli dogovoriti oko redoslijeda glasanja. Naime, SDP je inzistirao na tome da se najprije osnuje istražno povjerenstvo i imenuju njegovi članovi, a tek onda da se pristupi izboru ustavnih sudaca. U HDZ-u su pak govorili da su po pitanju istražnog povjerenstva pristali na nekoliko SDP-ovih uvjeta te su inzistirali da se prvo odradi izbor ustavnih sudaca.

Nepovjerenje između dvije stranke ukopalo ih je na suprotstavljenim pozicijama i u petak je izgledalo kao da do osnivanja istražnog povjerenstva neće uopće doći. No, kako su nam potvrdili i iz SDP-a i iz HDZ-a, razgovori su ipak nastavljeni preko vikenda, a danas je pao i načelni dogovor.

Prema tom dogovoru, najprije će se ipak glasati o osnivanju istražnog povjerenstva, a tek nakon toga glasalo bi se o ustavnim sucima. No, s obzirom da je već nekoliko put dogovor navodno bio postignut pa bi onda sve zapelo, hoće li do osnivanja doći vidjet će se u srijedu ujutro.

HDZ-u je, doznajemo, preko vikenda stigao jedan kompromisni prijedlog iz SDP-a, koji je trebao zadovoljiti obje strane.

'Poslovnik Sabora pruža niz kreativnih mogućnosti koje mogu zadovoljiti obje strane, a i sam sam predložio jednu', kazao je za tportal predsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika Arsen Bauk.

Kakvu je ponudu iznio, Bauk nije želio otkriti, a tajnovit je bio i predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić. 'Razgovarali smo preko vikenda, ali sutra ću moći više reći. Mislim da ćemo usuglasiti stavove oko povjerenstva i oko sudaca', kazao je Bačić za tportal.

 

  • +34
Sabor Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

O istražnom povjerenstvu, podsjetimo, dvije najveće stranke pregovaraju još od srpnja, no došao je krajnji trenutak za dogovor. SDP, naime, osnivanje istražnog povjerenstva i dalje veže uz izbor ustavnih sudaca, a u toj stranci uvjereni su da je HDZ-u bitno da se suci, uključujući Miroslava Šeparovića, izaberu ovaj tjedan. Upravo Šeparoviću, koji je ujedno aktualni predsjednik Ustavnog suda, mandat istječe u subotu 14. listopada, a prema tumačenju SDP-a HDZ bi volio da Šeparović ostane na toj funkciji.

Iz izjava u petak dalo se zaključiti da HDZ očekuje da SDP popusti oko uvjetovanja izbora ustavnih sudaca, no kada se to nije dogodilo, iz HDZ-a su poručili da će istražno povjerenstvo, ako treba, izabrati i bez SDP-a. Pitanje je što bi time dobili, jer bez SDP-a ustavne suce ionako ne mogu izabrati.

'Jasno da možemo sami izabrati povjerenstvo jer nam treba 76 ruku, ali cilj i potreba je izabrati puni sastav Ustavnog suda. Donijeli smo odluku da će se povjerenstvo imenovati i imamo i dogovoren prijedlog članova povjerenstva. Imamo i prijedlog i konsenzus oko izbora ustavnih sudaca. Ne vidim zašto ne bismo mogli glasati o tome', rekao nam je Bačić, uvjeren da je odugovlačenje oko glasanja zapravo rezultat unutarstranačkih problema u SDP-u.

  • +4
Članovi istražnog povjerenstva za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Na Jandrokovićevo upozorenje da HDZ može i sam izabrati istražno povjerenstvo odgovara i Bauk.

'Gospodin Jandroković me je, što se tiče vođenja sjednice i načina rada Sabora, ugodno iznenadio. Nastavak tog ugodnog iznenađivanja bio bi da i ostvari najavu da se osnuje istražno povjerenstvo. Ako je to njegova želja, ja ću osobno svojim tijelom spriječiti svakog zastupnika SDP-a da uđe u dvoranu. Kad bismo išli cjepidlačiti, rekli bismo da je to nemoguće napraviti bez nas jer smo mi predlagatelji točke, pa bi naše sudjelovanje bilo utoliko što ne bismo povukli tu točku. Ali ipak mislim da će na kraju doći do dogovora i da ćemo u srijedu sve riješiti', kaže Bauk.

Međutim u petak se stvorio dodatan problem. Neke od manjih oporbenih stranaka ne žele da ih u povjerenstvu zastupa samo Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku. Pobunu predvodi Živi zid, a nezadovoljni su i Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Za oporbenu kvotu u povjerenstvu bio je zadužen Bauk, pa smo za te kritike pitali njega.

'Najveći problem malih stranaka je to što su male pa ne mogu biti svugdje gdje žele. Većina oporbenih klubova koji imaju manji broj zastupnika podržala je izbor profesora Lovrinovića', poručuje Bauk.