ZASJEDA PREDSJEDNIŠTVO

SDP ipak ide u izmjene unutarstranačkih pravila?

09.10.2017 u 18:19

Bionic
Reading

Radni prijedlog pravila za unutarstranačke izbore, koja bi onemogućila ljudima poput Dominika Etlingera i Aleksandre Kolarić kandidiranje za čelno mjesto u zagrebačkom SDP-u, prošli tjedan podigao je pravu buru u toj stranci. Ako se da suditi po silnim kritikama, Predsjedništvo SDP-a, koje zasjeda u 18 sati, pravila bi ipak trebalo modificirati

Prošli tjedan u medije je iscurio radni prijedlog pravila za izbore lokalnih organa SDP-a i odmah se našao na udaru žestokih kritika, pogotovo zbog članka 7. Naime taj članak propisuje tko se ne može kandidirati, a prema pravilima to bi se odnosilo na one koji su unutar godine dana do raspisivanja izbora bez suglasnosti dali ostavku na dužnost, i to na razini za koju bi opet konkurirali, zatim oni koji su unutar godine dana do izbora dali ostavku na zakonodavnu ili izvršnu funkciju bez odobrenja stranačkog tijela, oni koji su zaposleni u stručnim službama stranke i oni koji nisu bili na više od pola sjednica tijela čiji su članovi. Jednako tako, za čelno mjesto u organizaciji ne bi se mogli kandidirati oni koji nisu najmanje dvije godine u članstvu stranke i oni koji prije toga nisu obnašali nijednu stranačku, izvršnu ili predstavničku funkciju.

Usvoje li se takva pravila, u kandidaturi za šefa zagrebačkog SDP-a onemogućilo bi se i Dominika Etlingera (koji je prije nekoliko mjeseci dao ostavku na funkciju tajnika zagrebačke organizacije), ali i Aleksandru Kolarić (koja je bila izbačena te se tek nedavno vratila u stranku).

Zbog takvog onemogućavanja kandidature mnogi su pravila nazvali manipulacijom izbornog procesa, a silne kritike došle su i do vodstva stranke. Stoga će Predsjedništvo, koje zasjeda u 18 sati, najvjerojatnije modificirati izborna pravila i ublažiti neke ograničavajuće članke. Takvo je barem mišljenje nekolicine članova Predsjedništva, s kojima smo razgovarali, iako navodno postoji dio SDP-ovaca koji bi ostavio ograničenja, no ona više ne bi bila obvezujuća, nego samo u formi uputa. Koja će biti konačna verzija, ovisit će o raspravi na Predsjedništvu i amandmanima koji su došli na prijedlog pravila.

  • +19
Predsjedništvo SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Osim pravila, na sjednici Predsjedništva najvjerojatnije će se naći zahtjev bjelovarskog SDP-a da se iz stranke izbaci Tihomir Jaić. On je javnosti poznatiji kao predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika i član Koordinacije dobavljača Agrokora. Njemu je pak bjelovarski SDP, u čijem je Predsjedništvu i član, zamjerio to što je, među ostalim, navodno mimo pravila, učlanjivao ljude u stranku. Jaić vjerojatno, kažu nam upućeni, neće biti izbačen iz stranke, no moguć je scenarij da se raspusti bjelovarski ogranak.

Jedna od tema Predsjedništva bit će i aktualno-politička situacija te će se sigurno spomenuti i pitanje Agrokora, ali i osnivanja istražnog povjerenstva. Kao što je tportal već pisao, SDP je HDZ-u ponudio kompromisan prijedlog izglasavanja povjerenstva i ustavnih sudaca, no detalje zasad nisu željeli otkrivati.

Predsjedništvo bi trebalo raspraviti i inicijativu za opoziv ministrice demografije Nade Murganić. Radi se o inicijativi koju je nakon objave prve verzije izmjena Obiteljskog zakona pokrenuo GLAS, no za pitanje samog opoziva potrebno je prikupiti potpise petine zastupnika u Saboru. GLAS je već, doznajemo, dobio potpise troje IDS-ovih zastupnika, no potrebni su im i SDP-ovi potpisi.