još jedna izvanredna sjednica

SDP pokreće opoziv Tomislava Tolušića, Gabrijele Žalac i Gorana Marića

12.07.2019 u 12:46

Bionic
Reading

Nakon što su pokrenuli opoziv Lovre Kuščevića, koji je na kraju podnio ostavku, SDP idući tjedan pokreće nove opozive ministra, doznaje se u klubu te stranke

Ovaj put SDP je prikupio potpise za pokretanje nepovjerenja troje ministara - Tomislava Tolušića, Gabrijele Žalac i Gorana Marića - a očekuje se da zahtjev u proceduru upute sljedeći tjedan. Radi se o troje ministara čija se imena već spominju u spekulacijama o rekonstrukciji Vlade.

'Na taj način dajemo doprinos ambicioznoj rekonstrukciji jer su nam kriteriji između ostalog bili i oni koje je naveo premijer. Radi se o imenima koja su se spominjala, kako je on rekao, s određenim insinuacijama i aluzijama na nepravilnosti. Premijer možda to shvati kao naš konstruktivni doprinos ambicioznoj rekonstrukciji', kazao je šef SDP-ovog kluba Arsen Bauk.

Potvrdio je da će SDP u opozive ići odvojeno te da će još odlučiti o tajmingu njihova puštanja u proceduru.

Za Gorana Marića, o čijem su opozivu SDP-ovci razmišljali već ranije, smatraju da zbog silnih afera s imovinom ne zaslužuje biti ministar u Vladi.

SDP-ovci kao krimen Gabrijele Žalac vide 'aferi Mercedes' te prometnu nesreću nakon koje se ustanovilo da nema valjanu vozačku dozvolu.

U zahtjevu za opoziv Tomislava Tolušića stajat će i pitanje njegovih nekretnina i stambenog objekta u dvorištu kuće, većeg od sto kvadratnih metara, za koji je potpredsjednik Vlade objašnjavao da se radi o prostoriji u kojoj roštilja. Jednako tako, zamjeraju mu to što je kuću u Virovitici u kojoj živi prijavio s upola manjom kvadraturom u imovinskoj kartici. Sporno je oporbi i to što mu je kuću gradila tvrtka Građevinarstvo Horvat koja je, dok je Tolušić bio virovitičko-podravski župan, često poslovala sa Županijom.

Za pokretanje opoziva treba prikupiti 31 potpis, a zahtjev će se onda automatizmom uvrstiti u dnevni red. Vlada ima osam dana da se očituje na zahtjev, a rasprava i glasovanje moraju se provesti u roku od 30 dana. Drugim riječima, postoji mogućnost da Sabor bude sazvan na još barem jednu izvanrednu sjednicu, ukoliko premijer Andrej Plenković troje ministara prije ne smijeni.