NIJE SVE U NOVCU...

'Tko će to pratiti, Bogu hvala, imam puno nekretnina'. Pobrojali smo sve afere koje se ovih dana lijepe za ministra Kuščevića

28.06.2019 u 18:18

Bionic
Reading

Ne prođe dan da ne osvane neka nova priča o nekretninama ministra uprave Lovre Kuščevića, posljednje mete oporbene inicijative za opoziv u Hrvatskom saboru. Dok USKOK-ovi istražitelji provjeravaju kupoprodaje poslovnog prostora u Supetru, građevinska inspekcija nadzire aktualne građevinske pothvate u ministrovim Nerežišćima, populacijski jednoj od najmanjih bračkih općina, s manje od tisuću stanovnika. Pobrojali smo što su sve stavilo na teret Lovri Kuščeviću kroz medijske natpise u posljednjih 10 dana, koliko je prošlo od objave o tome da nije upisao kuće u katastar

Lavinu je inicijalno, još polovicom svibnja, zakotrljao portal Teleskop, istražujući tko je vlasnik okrugle kamene kuće tik do mora, u kojoj ministar Kuščević često boravi. Na Braču je, međutim, vladao zid šutnje oko ministrovih nekretnina, pa su čak i neki lokalni SDP-ovci ignorirali novinarske upite.

Kuščević je naposlijetku osobno objasnio da se on u toj uvali često kupa, a kuća je u vlasništvu njegova šogora Ivice Žuvića; otkrio je i da su na toj lokaciji zapravo dva objekta - veća kamena kuća na 24 metra od mora i manja kuća, od mora udaljena 14 metara. Isprintao je i izvadak iz zemljišne knjige, iz kojeg je, kako je naveo Teleskop, osim vlasništva vidljivo i da se zemljište još uvijek vodi kao maslinik. Nakon te objave, zavladalo je medijsko zatišje. No ne zadugo.

Podsjetimo, međutim, da je u imovinskoj kartici Kuščević je prijavio sedam nekretnina, sve u Nerežišćima. Veliku kuću s okućnicom, površine 350 metara četvornih, procijenio je na šest milijuna, s tim da je nekoliko puta kroz godine mijenjao vrijednost i površinu te nekretnine. Manju kuću od 60 m2 procijenio je na 200.000 kuna. Upisao je i dvije šume, od 14.784 m2 (150.000 kuna) i 3528 m2 (5000 kuna), a tu i dva građevinska zemljišta u vlasništvu ministrove supruge, od 1659 m2 (900.000 kuna) i 686 m2 (400.000 kuna). Popis prijavljenih nekretnina završava vinogradom od 1072 m2, procijenjenim na 50.000 kuna.

Za razliku od obitelji ministrice Gabrijele Žalac, Kuščevići 'ne pate' od bijesnih jurilica, barem ako je suditi po upisanim pokretninama: tu su automobili Honda iz 2000. godine (10.000 kuna), Mercedes iz 1989. (7000 kuna) te suprugin Mercedes iz 1980. (3000 kuna). Ministar posjeduje i nešto skuplji čamac, Pilothause iz 2008., vrijednosti 50.000 kuna.

Kuščević nije prijavio nikakve ostale pokretnine vrijednije od 30.000 kuna, nikakve udjele, dionice i vrijednosne papire, kao ni deviznu ili kunsku štednju.

Na samom početku medijske ofenzive ministar je rekao da je njegova obitelj preselila u malu kuću od 60 kvadrata, a da veliku kuću s bazenom iznajmljuju gostima. To odgovara podatku iz imovinske kartice da njegova nezaposlena supruga zarađuje od turističke djelatnosti iznajmljivanja smještaja u kući. Ministar je prijavio da od toga godišnje primi 120.000 kuna, dakle u prosjeku 10.000 mjesečno.

Propust oko upisa kuće u katastar

Mjesec dana kasnije, 18. lipnja, portal Telegram objavio je da Kuščević 11 godina nije upisao upisao kuću u katastar, pa se tako zemljišna čestica 3898 k.o. Nerežišća u njegovu vlasništvu i dalje vodi kao pašnjak od 952 m2. Informaciju je potvrdila Državna geodetska uprava, najavljujući da će pokrenuti postupke u skladu s Prekršajnim zakonom.

HSS-ov zastupnik Davor Vlaović upitao je ministra kakvu poruku time šalje građanima, nakon čega je Kuščević priznao propust. 'Zaista sam to propustio. Tko će to pratiti. Bogu hvala imam mnogo nekretnina', rekao je ministar.

Od štale do stambene zgrade

Uslijedilo je i drugo Telegramovo otkriće: nasuprot kuće nalazi se još jedna čestica u vlasništvu ministra Kuščevića, površine 2648 četvornih metara. U katastru se vodi kao pašnjak i cesta, iako je tamo druga ministrova kuća i velika nadstrešnica koja izlazi iz dopuštenih gabarita.

  • +4
Kuća ministra Kuščevića Izvor: Screenshot / Autor: Katastar.hr

Kuščević je, naime, prvo podigao štalu u zoni koja nije građevinska, a zatim je općina koju je on tada vodio izmijenila prostorni plan tako da se štale mogu prenamijeniti u stambene zgrade. Danas je pak aktualni načelnik Nerežišća, Svemir Obilinović, priopćio da su sve izmjene plana i sve promjene namjene zemljišta 'napravljene isključivo u cilju razvoja' općine te da su usmjerne 'k razvoju turizma kao strateškoj grani' za razvoj 'ne zaboravljajući pritom na stvaranje pretpostavki za razvoj gospodarstva i poljoprivrede'.

Otkup nekretnina u vlasništvu tvrtke prije stečaja

Nakon što je ministrov otac Nenad Kuščević za 24 sata izjavio da je 'kupovina pa prodaja poslovnog prostora bila najbolji poslovni potez Lovre Kuščevića', Telegram je otkrio i da je ministar prije stečaja tvrtke Kuščević d.o.o. otkupio sve nekretnine u njezinu vlasništvu, prije nego što je ta tvrtka propala s dugovima od milijun i 300.000 kuna. Vjerovnici se nisu mogu naplatiti jer više nije bilo vrijedne imovine, a kratkih rukava ostao je i bračni par iz Splita kojemu nikad nije isporučena kuhinja koju su platili više od 24.000 kuna.

Tvrtka Kuščević d.o.o bila je na poreznoj 'listi srama', baš kao što je to, prema pisanju Jutarnjeg lista, svojedobno bila i tvrtka Carrara Brač d.o.o. ministrova oca Nenada Kuščevića, današnjeg predsjednika Općinskog vijeća Nerežišća.

Podrumske poslovne prostore u Supetru Kuščević je kupio 2005. za 210.000 eura, a prodao 2013. za 301.000 eura tvrtki Svpetrvs hoteli za 301.000 eura, otkrio je Jutarnji list, navodeći da je za istu tvrtku mijenjan prostorni plan općine Nerežišća.

  • +13
Nove vile u Nerežišćima Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

List 24sata potom objavljuje porezno rješenje o kupoprodaji poslovnih prostora između Lovre Kuščevića kao privatne osobe i tvrtke Kuščević d.o.o, iz kojeg je vidljivo da je ministar poslovne prostore 2010. godine platio 1.044.855,00 kuna. Iz gore navedenog proizlazi, analizira Telegram, da je Lovre Kuščević 2005. kupio poslovne prostore za 1,57 milijuna kuna, pet godina kasnije prodao ih Lovri Kuščeviću za milijun kuna, a onda ih prodao za 2,2 milijuna.

Zemljište za 'kikiriki' i presude sutkinje protiv koje se vodi sudski postupak

24sata potom otkriva da je supruga Lovre Kuščevića prije više od deset godina iznimno jeftino kupovala zemljišta u Nerežišćima dok je njezin suprug bio načelnik općine. Ukupno je za kupnju 4519 četvornih metara potrošila ukupno tek 60.000 kuna. Jedan pašnjak je platila zanemarivih 10.000 kuna. Sad je manje od pola tog zemljišta prodala za 1,5 milijuna kuna, a još joj je ostalo građevinsko zemljište vrijedno 1,3 milijuna kuna

Neka od navedenih zemljišta današnji ministar dobio je i temeljem presuda koje je donijela sutkinja Ivana Domić protiv koje se vodi sudski postupak.

Od pašnjaka do građevinskog zemljišta

Konačno, 24sata objavljuje da se 150 metara od kuće koju Kuščević iznajmljuje turistima i koja se u katastru još vodi kao pašnjak upravo gradi kompleks luksuznih vila s bazenima. Tri nove vile niču na zemljištu čija je vlasnica donedavno bila Zorana Kuščević, a prodano je tvrtki obiteljskih prijatelja Gold-Gradnja, osnovanoj u svibnju 2017., kad je ishođena i građevinska dozvola za vile.