saborska akcija

SDP danas predaje zahtjev za opoziv: Postupanje Kuščevića je duboko nemoralno, on više ne smije biti ministar

03.07.2019 u 11:33

Bionic
Reading

Uz podršku potpisa drugih oporbenih stranaka SDP će danas u proceduru predati svoj zahtjev za opozivom ministra uprave Lovre Kuščevića. 'On više ne smije obavljati dužnost ministra u ovoj vladi', poručio je na press konferenciji u Saboru predsjednik SDP-a Davor Bernardić

'Zadnjih nekoliko tjedana u javnosti se pojavljuju informacije koje ozbiljno dovode u pitanje integritet Lovre kuščevića i ozbiljno ukazuju na njegovu nedostojnost za obnašanje dužnosti ministra u Vladi RH. Informacije koje se pojavljuju ukazuju na njegovo kontinuirano kršenje zakona i propisa koji uređuju ponašanje državnih dužnosnika, sukob interesa, stečaj, rad trgovačkih društava, pa čak i pitanje katastra nekretnina', poručio je na početku press konferencije Davor Bernardić.

Podsjetio je pritom Bernardić na slučaj kupovanja nekretnine od Kuščevićeve bivše tvrtke, te na izmjene prostornih planova i kupovanje pašnjaka.

'Građanima je jasno da je postupanje ministra duboko nemoralno i nedostojno funkcije koju obnaša, protivno prisezi koju je dao kada je postao ministar te je stoga svima jasno da on više ne smije obnašati dužnost ministra u vladi', kazao je Bernardić.

Poručio je kako će biti zanimljivo vidjeti kako će prilikom glasanja reagirati druge stranke, posebice koalicijski partneri.

'Ovo nije opoziv zbog političke odgovornosti nego zbog ozbiljnih sumnja u korupciju. Ovakvim slučajevima bi se u drugim zemljama odavno bavio DORH', poručuje šef SDP-a.

Peđa Grbin kazao je da će zahtjev za opozivom biti predan danas u saborsku proceduru te da se u roku od 30 dana o njemu treba raspraviti i glasati. 'Neka kažu kakva je to Hrvatska u kojoj Lovro Kuščević i dalje može biti ministar', poručio je Grbin.

Osvrnuvši se na današnje izjave Kuščevića, Saša Đujić kazao je da su očekivali da ministar da ostavku. 'no on se ponaša po premijerovoj maksimi 'mogu što hoću, pa nas nije iznenadio', poručio je Đujić.

  • +25
Lovro Kuščević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX