SKUP U SPLITU

SDP-ove gospođe skoro rastrgale Josipovića

18.12.2014 u 17:02

Bionic
Reading

'Tko kaže da je pomirba propala, taj kopa nove rovove, stvara neprijatelje i ne želi dobro Hrvatskoj', odgovorio je Ivo Josipović na izjavu šefa HDZ-a Tomislava Karamarka da je politika Franje Tuđmana propala 'jer kako se pomiriti s onima koji nikada nisu željeli Hrvatsku'

U Splitu, u kojem je održao prvi od svoja četiri veća predizborna skupa, Josipović je euforičnim stranačkim aktivistima poručio da 'nitko nema monopol na domovinu' i pozvao ih da 'ne dozvole da itko više voli Hrvatsku'.

Nekoliko stotina Splićana dočekalo je predsjedničkog kandidata na Pjaci, a on ju je zajedno s Rivom proglasio 'hrvatskim Hyde Parkom'.

Vidno uzbuđena bila je grupica postarijih gospođa te su vrijeme do skupa kratile pjevanjem i gotovo rastrgale Josipovića čim se pojavio. Podršku su mu došli dati ministar Arsen Bauk, gradonačelnik Ivo Baldasar, ali i umirovljeni general Rahim Ademi te skladatelj Tonči Huljić.


Četvero članova podmlatka SDP-a s pozornice je objasnilo zašto će glasati baš za njega. 'Split je izazov jer je sloboda govora ovdje svetinja, a Riva i Pjaca pamte mnoge govore koji su bili za povijest - ali i neke koji baš i nisu. Moj govor neće biti zapaljiv jer smatram da su politički problemi u Hrvatskoj nastali upravo zbog prevelike političke galame i netolerancije te zbog ljudi bez morala, previše okrenutih prošlosti', kazao je Josipović.

Politička konkurencija, kaže, prema njemu se ponaša kao da je neprijatelj, između ostalog i zato što je u kampanju krenuo sa zagrebačkog Trga maršala Tita. 'Ondje vidim kazalište, muzeje, najstarije sveučilište u Hrvatskoj, Mimaru... Vidim prošlost i budućnost', dodao je Josipović. Josipa Broza nije vidio, ali mu se omakao lapsus kako 'povijest teče i ide dalje'.

'Hrvatska je danas bolja i poštenija nego prije pet godina, nema nedodirljivih i ribu čistimo od glave, a ne od repa. Čistimo i dvadeset godina unatrag, a još je puno kriminala koji treba riješiti', priznao je. 'Današnje nove generacije više ne pitaju gdje se bilo '41. godine, pa čak ni '91. godine, nego gdje će naći posao', kazao je Josipović i pozvao konkurente da se s njime suočavaju na temelju programa.