zbog slučaja agrokor

SDP kreće u opoziv Plenkovićeve vlade, evo kako izgleda procedura

28.10.2017 u 07:43

Bionic
Reading

Nakon sjednice Predsjedništva SDP-a šef stranke Davor Bernardić u četvrtak navečer rekao je kako su odlučili da će, zbog sadržaja ugovora koji je Agrokor potpisao s grupom kreditora na čelu s fondom Knighthead, SDP u Saboru pokrenuti inicijativu za opoziv cijele vlade Andreja Plenkovića

Pitanje povjerenja predsjedniku Vlade, pojedinom članu ili Vladi u cjelini može se u Saboru pokrenuti na prijedlog najmanje petine ukupnog broja saborskih zastupnika.

Dakle SDP treba za svoju inicijativu prikupiti najmanje 31 potpis zastupnika u Saboru. Budući da sam Klub zastupnika SDP-a u Saboru ima 35 članova, to neće biti nikakav problem, čak i ako im se u tome ne pridruže kolege iz opozicijskih stranaka.

Nakon što predlagač, u ovom slučaju SDP, skupi dovoljan broj potpisa saborskih zastupnika, prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja cijeloj Vladi uvrštava se odmah na dnevni red.

  • +3
Premijer Andrej Plenković te njegovi ministri i ministrice Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Od tog trenutka pa do rasprave i glasanja o opozivu Vlade može proći najviše 30 dana. Istovremeno s tim rokom počinje teći i rok (najviše osam dana) u kojem se Vlada mora očitovati na prijedlog za opozivom.

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi potrebni su glasovi većine od ukupnog broja zastupnika u Saboru - dakle za opoziv mora glasati najmanje 76 saborskih zastupnika.

Ako se izglasa nepovjerenje Vladi u cjelini, predsjednik Vlade i Vlada podnose ostavku. A ako Sabor odbije prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi, zastupnici koji su ga postavili ne mogu ponovno podnijeti isti prijedlog najmanje šest mjeseci od dana podnošenja prijedloga.