NAPETO U SABORU

Saucha spasio Marića i HDZ: Nisam ništa dobio zauzvrat

04.05.2017 u 12:27

Bionic
Reading

Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću nakon iznimno napetog glasovanja u Hrvatskom saboru: 75 zastupnika bilo je za smjenu, 75 zastupnika protiv smjene, a nezavisni Željko Glasnović nije pristupio glasovanju

Prevagu je odnio glas bivšeg SDP-ovca i bivšeg predstojnika Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića, Tomislava Sauche, koji je glasovao protivno odluci svoje bivše stranke te podržao ministra Marića.

Podsjetimo, protiv Sauche se vodi sudski postupak zbog sumnji da je lažnim dnevnicama oštetio državni proračun. Pretpostavlja se da u slučaju novih izbora Sauchu stranka iz koje je upravo izašao zbog tih problema ne bi stavila na listu. Gubitkom statusa zastupnika njegov slučaj ne bi više imao ni toliku medijsku pozornost pa se pretpostavlja da mu je to bio motiv da glasuje protiv smjene ministra Marića. U SDP-u su sumnjali da je HDZ vrbovao Sauchu na svoju stranu, što se u četvrtak tijekom glasovanja pokazalo točnim.

'Tjedan dana bio sam doma, nije mi bilo dobro, no neki su ljudi inzistirali da dođem, a to nisu ovi za koje sam glasovao. Svjestan sam da će biti puno kolega s kojima neću moći razgovarati. Donio sam odluku za koju mislim da je dobra. S HDZ-om ne dijelim svjetonazore, ovo je tehnička podrška. Treći izbori u 18 mjeseci, koji bi koštali 120 milijuna kuna, ne trebaju Hrvatskoj jer bismo dobili istu situaciju', kazao je Saucha.

Na pitanje čime ga je HDZ kupio Saucha je kazao da je to zločesto pitanje i da jedino tko mu može pomoći njegov je odvjetnički tim.

'Protiv mene se vodi postupak i mene može spasiti samo odvjetnički tim. Ako nakon lokalnih izbora zaista bude sve ovisilo o meni, vjerujem da će doći do novih izbora. Nisam ja želio da danas stvari ovise o meni. Moja je politička karijera završila onda kada sam ušao u kazneni postupak. Više se neću baviti politikom i pozabavit ću se svojim životom. Mandat ću odraditi najbolje što mogu, a za politiku nemam više ambicija', istaknuo je Saucha i dodao da mu je ovo bila najteža odluka u životu.

Na pitanje je li razgovarao s Andrejom Plenkovićem, kazao je da ga nitko nije zvao ni pitao.

Upitan bi li glasao protiv opoziva Marića da je i dalje član SDP-a i da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, kazao je da više nije član stranke. 'Mislim da Marić nije odgovoran i mislim da se stvara atmosfera linča', zaključio je Saucha.