5,3 MILIJUNA KUNA DOBITI

SDP kasnio s objavom financijskog izvješća zbog hospitalizacije odgovorne osobe

03.03.2013 u 15:30

Bionic
Reading

SDP je izvijestio kako je s objavom financijskog izvješća kasnio dva dana jer je osoba odgovorna za ispunjavanje te zakonske obveze hitno hospitalizirana i podvrgnuta operativnom zahvatu, zbog čega je stranka to izvješće, po kojem je u plusu 5,3 milijuna kuna, objavila danas na svojim internetskim stranicama

"Zbog hitne hospitalizacije i operativnog zahvata odgovorne osobe SDP je bio prisiljen izvijestiti Državno izborno povjerenstvo (DIP) i Ured za državnu reviziju o izvanrednim okolnostima zbog kojih je financijsko izvješće s objavom kasnilo dva dana, a o čemu su izviješteni i mediji koji su s pravom postavili pitanje o neobjavljivanju izvještaja u zadanom roku", stoji u SDP-ovu priopćenju.

Da je riječ o takvoj nepredvidljivoj okolnosti, odnosno da je osoba koja je trebala realizirati objavu izvješća u zadanom roku hospotalizirana i operirana, novinarima je potvrdio i Mirando Mrsić, SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava, koji je nazočio današnjem predstavljanju kandidature Rajka Ostojića za zagrebačkog gradonačelnika.

"Mi smo jasno objasnili zašto nismo podnijeli financijski izvještaj, nepredvidljiva okolnost. Osoba koja je to trebala realizirati je hitno hospitalizirana i operirana. Mi smo o tome obavijestili nadležne institucije, danas je to na web stranici stranke, sutra će biti u DIP-u", rekao je Mrsić,

Naglasio je kako u SDP-u ništa ne skrivaju, te da je njihovo financiranje jasno i transparentno i podložno ocjeni svih.

Upitan očekuje li da će strankla trpjeti neke sankcije zbog nepoštivanja roka za objavu izvješća, Mrsić je odgovorio kako se treba držati zakona i da će o tome odlučiti nadležne institucije.

"Mi ćemo postupiti onako kako institucije odluče. Prepustimo onima kojima je to dužnost da ocijene je li ovo što se dogodilo nešto što podliježe sankcijama ili je bila nepredviđena okolnost, jer stvarno ne možete predvidjeti da se nekome nešto može dogoditi. Mi smo to objasnili, a oni koji to trebaju će ocijeniti je li to bilo opravdano ili nije", ustvrdio je.

Prema SDP-ovom financijskom izvješću za 2012. stranka je ostvarila prihode nešto više od 35 milijuna kuna, a rashode nešto više od 29,6 milijuna kuna, pa je tako ostvaren višak prihoda od 5,3 milijuna kuna.

Višak prihoda koristi se za pokriće ostvarenog manjka prihoda iz ranijih godina, navodi se u izvješću. Napominje se da je stranka registrirana kao jedna pravna osoba sa jedinstvenim žiro računom tako da su i financijski pokazatelji organizacijskih dijelova (županijske, gradske i općinske organizacije SDP-a) objedinjeni u izvještaju kao financijski izvještaji za stranku u cjelini.

U SDP-u je tijekom 2012. godine bilo zaposleno 55 zaposlenika, stoji, među ostalim, u financijskom izvješću.