CRO DEMOSKOP

SDP i dalje raste, HDZ ne pada, a Grabar Kitarović više nije najpopularnija

04.08.2019 u 19:21

Bionic
Reading

Redovno mjesečno istraživanje CRO Demoskop, koje je za RTL napravila agencija Promocija plus, provedenom od 31. srpnja do 03. kolovoza na uzorku od 1300 ispitanika, donijelo je nekoliko zanimljivih nalaza o preferencijama političkih stranaka, percepciji političara i drugim odnosima u političkoj areni

SDP nastavlja rasti, ali nakon rekonstrukcije Vlade raste i - HDZ. Da se sada održavaju parlamentarni izbori HDZ bi zaokružilo najviše birača, 26,4 posto, postotni poen više nego u srpnju (25,5 posto u srpnju), čime je zaustavljen šestomjesečni negativni trend vladajuće stranke.

SDP četvrti mjesec zaredom nastavlja rasti. Sada su na 22,6 posto (prema 21,5 posto u srpnju). Podsjetnik da je HDZ u siječnju imao 13 postotnih poena prednosti u odnosu na SDP, sada se vidimo ta razlika značajno smanjila, javlja RTL.

Treći izbor ostaje nezavisna lista Mislava Kolakušića, ali sve je dalje od potpore vodećih stranaka - tu listu bira 5,6 posto ispitanika (prema 7,2 posto u srpnju). Gotovo 2 postotna poena manje nego prošli mjesec. Nakon fijaska na Europskim izborima MOST je ostao na srpanjskoj razini, pleše oko praga s potporom od 4,7 posto.

Slijede Neovisni za Hrvatsku, stranka koja se zbog svađe čelnika; Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, raskolila. Izgubili su postotni poen i bira ih 3,4 posto ispitanika (prema 4,3 posto u srpnju). Istu potporu ima HSS, bilježe neznatan rast u odnosu na srpanj (3,3 posto u srpnju). A nakon raskola i u Živom zidu novonastala stranka njihova bivšeg člana Ivana Pernara uživa potporu od 2,5 posto. Baš isto kao i Živi zid (4,3 posto u srpnju) koji ponovno pada i bilježi najveći pad ovog istraživanja. Puhali su za vratom SDP-u za drugo mjesto, a sada su na pola puta do praga. 

HDZ-ovi partneri iz HNS-a imaju i manje - bira ih 2,2 posto ispitanika (prema 3,2 posto u srpnju). Stranka još jednog partnera, Milana Bandića je na 1,9 posto (1,7 posto u srpnju). GLAS je udvostručio potporu u odnosu na srpanj, ali su i dalje daleko od praga - na 1,4 posto (prema 0,7 posto u srpnju). Ostalih je 3,4, ali unatoč brojnim strankama sve je više neodlučnih, u ovom istraživanju 13,2 posto.

Plenković najpozitivniji

Velika se promjena dogodila na ljestvici najpozitivnijih političara. Prvi put u protekle dvije godine Andrej Plenković prvi je na listi najpozitivnijih političara. S te je pozicije istisnuo Kolindu Grabar-Kitarović, aktualnu predsjednicu koju već 15 mjeseci čeka da prihvati njegovu ponudu i bude kandidatkinja HDZ-a za još jedan mandat na Pantovčaku. 

Da je Andrej Plenković najpozitivniji smatra 12,1 posto ispitanika (prema 11,1 posto u srpnju), postotni poen više nego u srpnju. U takvom svjetlu Kolindu Grabar-Kitarović vidi 11,8 posto ispitanika (prema 12,2 posto u srpnju), nešto manje nego prošlog mjeseca. Zoran Milanović treći je izbor, neznatno raste i sada je na 6,3 posto potpore (prema 5,9 posto u srpnju). Iako poreznom reformom mnogi, pa ni predsjednica, nisu oduševljeni ministar financija Zdravko Marić je utrostručio potporu u odnosu na srpanj i sada je četvrti izbor (5,8 posto u kolovozu, 2 posto u srpnju).

Ivan Pernar pada na 3,3 posto (prema 4 posto u srpnju). Pad bilježi i bivši sudac, sada europarlamentarac, ali i kandidat za predsjednika države - Mislav Kolakušić (3,2 posto u kolovozu, 3,7 posto u srpnju).

Unatoč rastu SDP-a čelnik te stranke Davor Bernardić pada na 2,4 posto potpore (2,8 posto u srpnju). U top deset je i predsjednički kandidat Miroslav Škoro, bilježi manji rast, a kao najpozitivnijeg političara vidi ga 2 posto ispitanika (prema 1,7 posto u srpnju).

Da to nije baš nitko smatra gotovo četvrtina ispitanika (23,6 posto). Ostalih je 2,5 posto, neodlučnih 11,8.

Najnegativniji političari

Promjena ima i na ljestvici najnegativnijih političara. Iako je premijer Andrej Plenković postao najpozitivniji, za petinu ispitanika upravo je on najnegativniji. Ostao je tako na čelu te omražene ljestvice - tako misli 21,1 posto ispitanika, isto kao u srpnju.

Bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović drugi je izbor, tako ga vidi 6,6 posto birača (prema 7,3 posto u srpnju). Preživio je rekonstrukciju Vlade, ali u top tri najnegativnijih našao se ministar zdravstva Milan Kujundžić kojeg, u odnosu na mjesec ranije, pet puta više ispitanika negativno ocjenjuje (5,2 posto u kolovozu, 0,8 posto u srpnju).

MOST je zatražio njegovu smjenu u Saboru, a da se izvanredna sjednica o tome što prije održi, oporba traži potporu od predsjednice jer i ona javno zaziva njegov odlazak iz Vlade. Slijedi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s 4,6 posto negativnog doživljaja (prema 4,5 posto u srpnju).

Takav doživljaj veći je za Milorada Pupovca (4,1 posto u kolovozu, 3,1 posto u srpnju), a iako je smijenjen, u top deset i dalje je bivši ministar uprave i bivši politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević (3,6 posto u kolovozu, 8,3 posto u srpnju). Osim što više nije najpozitivnija političarka nešto više ispitanika nego u srpnju Kolindu Grabar-Kitarović smatra najnegativnijom političarkom (3,3 posto u kolovozu, 2,5 posto u srpnju). Slično se događa i s Davorom Bernardićem (3,1 posto u kolovozu, 2,4 posto u srpnju).

Dvostruko više ispitanika najnegativnijim smatra Ivana Pernara (3,1 posto u kolovozu, 1,5 posto u srpnju). A veći je postotak i onih koji poručuju - svi su oni negativni (16,9 posto). Ostalih je 2 posto, a ne zna njih 13,4.

I za kraj ocijene građana. Ured predsjednice nešto je pao, ali je i dalje najbolje ocijenjen - čista trojka (2,99 u kolovozu, 3,05 u srpnju). Rekonstruirana Vlada blago raste - ali i dalje na samo dovoljan (2,19 u kolovozu, 2,17 u srpnju). Sabor koji je ljetnoj stanci već tradicionalno vidimo najlošije je ocijenjen (1,87 u kolovozu, 1,89 u srpnju).