CRO DEMOSKOP

Grabar-Kitarović gubi potporu, Milanović raste, Škoro u naletu, a evo koga bi mogli vidjeti u drugom krugu

08.07.2019 u 19:52

Bionic
Reading

Prema istraživanju preferencija kandidata u utrci za Pantovčak, aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gubi potporu, donosi najnovije istraživanje Promocije plus

Iako Kolindu Grabar-Kitarović i dalje bira najviše ispitanika, 30 posto, aktualna predsjednica u srpnju bilježi značajan pad potpore. U odnosu na lipanj, izgubila je gotovo pet postotnih poena potpore (34,5 posto u lipnju). Istodobno, potpora ostalim protukandidatima raste, ekskluzivno je objavio RTL u suradnji s Promocijom plus.

Bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, koji je kandidaturu službeno objavio sredinom prošlog mjeseca, bilježi rast od gotovo 3 postotna poena i sada je na 22,3 posto (19,8 posto u lipnju) dok Miroslava Škoru sada bira 17,8 posto ispitanika, odnosno 4 postotna poena više nego u lipnju (13,8 posto u lipnju).

Među njima su birači desnijih opcija, ali i 30 posto birača Živog zida, te 20-ak posto HDZ-ovaca kojima je Škoro očito bolji kandidat od Grabar-Kitarović.

Blagi rast vidljiv je i kod bivšeg suca Mislava Kolakušića. Njega na Pantovčaku želi gotovo 14 posto ispitanika (13,1 posto u lipnju).

Ivana Pernara, bivšeg člana Živog zida, od jučer predsjednika novonastale stranke koja nosi njegovo ime, bira nešto manje od 3 posto ispitanika. Katarina Peović iz Radničke fronte je nešto iznad 2 posto, dok Tomislav Panenić, kojeg Most ne želi kandidirati, samostalno ne može prebaciti preko dva posto. Ostalih je 2,4 posto, a neodlučnih 7,2 posto.

U srazu aktualne predsjednice i bivšeg SDP-ova premijera Grabar-Kitarović bolje stoji. Do pobjede, i to uz identičnu potporu, predsjednicu vodi sraz s Miroslavom Škorom.

Predsjednica se još uvijek nije izjasnila oko toga ide li uopće u reizbor, a u slučaju da to ipak ne učini u drugom ćemo krugu birati između Škore i Milanovića. Takav ishod značio bi veliku neizvjesnost, ipak, pobjedu bi odnio Miroslav Škoro.

Glazbenika, bivšeg HDZ-ovca, konzula i doktora ekonomskih znanosti, bira 51,6 posto, dok bi pravnika, bivšeg diplomata, SDP-ova premijera i predsjednika te stranke, zaokružilo 44,4 posto ispitanika.