BLAGDANSKI UGOĐAJ

Šator opet stiže na Jelačić plac

06.11.2014 u 15:37

Bionic
Reading

Šator ili adventska kuća, kako ga voli nazvati zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, i ove godine će biti na Jelačić placu, ali u nešto manjem i drugačijem izdanju i kraće nego što je bio prethodnih godina. Šator će na Trgu biti postavljen oko 20. studenog i ondje bi trebao ostati do 10. siječnja ako bude održana Snježna kraljica, skijaško natjecanje na Sljemenu. Ako ne bude Kraljice, šator bi mogao biti razmontiran već 6. siječnja

Proteklih godina šator, ali i ono što se događalo oko zakupa ugostiteljstva u njemu bio je predmet brojnih medijskih napisa, nezadovoljstva građana, ali i struke, prvenstveno arhitekata, povjesničara i povjesničara umjetnosti.

Stoga je Društvo arhitekata Zagreb (DAZ) prije dvadesetak dana organiziralo okrugli stol na kojem se promišljalo kako bi Trg trebao izgledati. Ponuđeno je nekoliko različitih rješenja i kako doznajemo, neka od njih implementirat će se u ovogodišnji blagdanski ugođaj na Jelačić placu.

Osnovno je, neslužbeno doznajemo, da bi šator trebao biti manji nego prijašnjih godina, a sve skupa bi trebalo biti i oku ugodnije. Kako će točno sve izgledati, ni arhitekti, ni Turistička zajednica ni Koncertna direkcija Zagreb, koja je zadužena za šator i sva događanja na Trgu, nisu željeli otkrivati. Odlučili su to sačuvati za 13. studenoga, kada će na konferenciji za medije sve prezentirati.

Natječaja ni za postavljanje šatora neće biti; ići će se na bagatelnu nabavu, a cijena njegova postavljanja neće prelaziti, doznajemo, dvjesto tisuća kuna.

Što će se događati u njemu i tko će dobiti posao, trebalo bi biti poznato nakon što se KD Zagreb nakon raspisanog natječaja za prikupljanje ponuda odluči za najbolje sadržaje u šatoru. Zakupom bi se trebalo financirati njegovo postavljanje, najam i demontaža.

Netransparentnost natječaja, bitka za šankove kao i za brojne druge ugostiteljske objekte na i oko Trga već godinama su prijepor, jer se često sumnjalo u to da su se poslovi namještali za rodbinu i prijatelje.

Tako je lani posao oko organizacije događanja u šatoru dobila tvrtka Tvornica događaja koja je zakup šankova dala tvrtki Adventus, osnovanoj dvanaest dana prije otvaranja šatora.

Vlasnica Adventusa Anita Malinar kći je Josipa Katića, čovjeka koji u dobrim odnosima s vodećim ljudima Gradske uprave. Tko vodi posao, otkrilo se nakon što je u šator upala Porezna inspekcija Ministarstva financija i zatvorila šankove zbog neizdavanja računa.

Katić je šank u šatoru držao i godinama ranije kada je na Jelačić placu stajao mjesecima, a njegov najam se plaćao 82 tisuće kuna.

U 2012. Grad je Obrtničkoj komori dao da raspiše natječaj na kojem je posao za 815 tisuća kuna dobila tvrtka Catering Kvatrić u vlasništvu Euroadrije, ali je šank opet držao Katić.

Što će biti ove godine i tko će posao dobiti, ostaje tek za vidjeti, ali nema sumnje da su prodaja kobasica i pijače u doba blagdana unosan posao.