Predsjednik Srbije

Vučić objavio sastav nove vlade: Hrvati će dobiti ministra, Vulina nije spomenuo

23.10.2022 u 12:29

Bionic
Reading

Vođa Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) Tomislav Žigmanov bit će ministar u novoj vladi Srbije, a vodit će resor za ljudska i manijska prava, objavljeno je u nedjelju na sjednici Središnjeg odbora vladajuće Srpske napredne stranke na kojoj se raspravljalo o prijedlogu članica vladajuće koalicije za sastav vlade

Za sve je možda veliko iznenađenje, ali resor za ljudska i manjinska prava vodit će predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, rekao je predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić. Žigmanov je na izborima u travnju ove godine osvojio zastupnički mandat u skupštini Srbije kao predstavnik DSHV-a i manjinske koalicije 'Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani'.

Ta koalicija osvojila je dva zastupnička mandata u Skupštini Srbije zahvaljujući s oko 24.000 glasova, a uz Žigmanova 'Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani' predstavlja i odvjetnik Aleksandar Olenik, kao predstavnik ukrajinske manjine u Srbiji.

Novi sastav buduće vlade predložila je mandatarka Ana Brnabić, a na sjednici Središnjeg odbora naprednjaka pročitao ga je vođa SNS-a Vučić, koji je i predsjednik Srbije.

On je najavio da će zamjenik predsjednice vlade i ministar vanjskih poslova biti Ivica Dačić, potpredsjednik vlade i ministar obrane gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a potpredsjednik vlade i ministar financija dosadašnji ministar u tom resoru Siniša Mali.

Novi resor unutarnje i vanjske trgovine vodit će dosadašnji ministar građevinarstva Tomislav Momirović, ministar gospodarstva bit će Rade Basta, ministarica šumarstva Jelena Tanasković, dok će resor zaštite okoliša zadržati sadašnja ministrica Irena Vujović.

  • +9
Aleksandar Vučić Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture bit će donedavni zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministarica energetike i rudarstva umjesto Zorane Mihajlović bit će Dubravka Negre, a resor pravde i dalje će voditi Maja Popović.

Na čelu resora eurointegracija bit će nekadašnja šefica Ureda za eurointegracije i voditeljica pregovaračkog tima sa EU-om Tanja Miščević, a za ministra državne uprave i lokalne samouprave predložen je Aleksandar Martinović, donedavni šef zastupničke skupine SNS-a u parlamentu.

Resor unutarnjih poslova od Aleksandra Vulina preuzet će prvi čovjek sigurnosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić, ministarstvo prosvjete zadržat će Branko Ružić, a ministrica za znanost i tehnološki razvoj Jelena Begović, voditeljica centra Vatreno oko, formiranog u na početku pandemije kovida 19 za analize uzoraka korona virusa.

  • +10
Aleksandar Vučić Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Na čelu zdravstva bit će dr. Danica Grujičić, ravnateljica onkološkog instituta, a dosadašnji šef diplomacije Nikola Selaković preuzet će resor rada i zapošljavanja, dok će Darija Kisić preuzeti resor za demografiju i brigu o obitelji.

Resor turizma i omladine vodit će Husein Memić, ministar sporta bit će Zoran Gajić, na čelu resora kulture ostaje Maja Gojković, a za brigu o selu bit će zadužen Milan Krkobabić.

Vučić je rekao da su ostala nepopunjena mjesta ministra informiranja i telekomunikacija, ministra za javna ulaganja i, ovisno o dogovoru, dva ili tri ministra bez portfelja.  Vlada Srbije imat će ukupno 25 ministarstvava, četiri više nego sadašnja, što je u parlamentarnoj raspravi oporba oštro kritizirala, tvrdeći da će Srbija imati vladu s najviše ministarstava u svijetu.