AFERA PODMORNICE

Sarkozyju stižu na naplatu stari računi

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 19.11.2010 19:32
  • Objavljeno 19.11.2010 u 14:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vrlo složena i tmurna pripovijest u kojoj se isprepliću posrednici u prodaji tri podmornice Pakistanu, stotine milijuna eura, komisije, provizije, tajni fondovi za financiranje kampanja i neriješeni atentat, prijete da će pravno udariti, i to vrlo snažno, francuskoga predsjednika

Obitelji žrtava atentata u kojem je u Karachiju ubijeno 11 francuskih inženjera koji su radili u gradnji podmornice (svibanj 2002) zahtijevaju da svjedoči Nicolas Sarkozy u svojstvu tadašnjeg ministra za proračun (1994) i kao glasnogovornik i desna ruka u predsjedničkoj kampanji 1995. dotadašnjeg premijera Edouarda Balladura.

No u kakvoj su vezi rečeni atentat s političkim zbivanjima u Francuskoj sedam godina ranije? I kakve veze ima Sarkozy s cijelom tom sagom? Do 2008. svi su mislili da nikakve veze nema. Barem dok se nije pojavio izvještaj nazvan Nautilus koji je pripremio Claude Thévenet, bivši član francuske tajne službe, regrutiran od strane Direkcije za brodogradnju, a u kojem je za atentat optužio, ne teroriste Al Kaide – kako se službeno tvrdilo - već pripadnike pakistanskih i francuskih vlasti koji su krenule u međusobne obračune zbog provizije koje su bile obećane i nisu nikada isplaćene.

Da bismo situaciju bolje shvatili, valja se vratiti u 1995. godinu. Tada tek imenovan, predsjednik Jacques Chirac naredio je ministru obrane Charlesu Millonu, također novom na položaju, da istraži neke ugovore koje su Chiracu smrdjeli. Bio ih je potpisao prethodni premijer Balladur, kojeg je Chirac (koji se njime žestoko svađao na francuskoj desnici) taman bio porazio na predsjedničkim izborima. Millon je istražio slučaj.

Prije nekoliko dana pred istražnim sucem bivši je Chiracov ministar kazao, prema tada napravljenom istraživanju, da je prodaja tri podmornice Pakistanu za oko 850 milijuna eura obavljena zahvaljujući mitu i korupciji: bilo je određeno da će deset posto, 85 milijuna eura, biti plaćeno posrednicima u pakistanskim oružanim snagama.

Osim toga, Millon je dodao da su postojale i protuusluge, to jest da je dio prljavog novca vraćen u Francusku kako bi se udebljali računi Balladura koji se spremao na predsjedničku kampanju. Chirac je naredio da se obustavi isplata Pakistanu. Došlo je do krvavog incidenta.

Kao opomena ili kao osveta, pakistanski su časnici organizirali atentat 2002. godine, kada je bombaš samoubojica svojim autom udario u minibus u kojem su bili francuski inženjeri. S tom hipotezom rade suci istražitelji od 2008.

Slučaj je opasan za Sarkozyja jer je 1994. bio u Balladurovoj vladi, zadužen za novac. Kontrolirao je troškove Balladurove kampanje, kaže se i da je bio upleten u plaćanje mita Pakistancima. Zato obitelji žrtava traže da predsjednik svjedoči, a Sarkozy sve to smatra izmišljotinama političkih neprijatelja.

Koliko god ta priča u Francuskoj bila zanimljiva, postoji još niz točaka bez dovoljno jasnoće. Naprimjer, zašto je atentat izveden 2002, sedam godina nakon 'nesporazuma' s pakistanskom vojskom? Prema pisanju dnevnika Libération, koji najbolje prati cijeli slučaj, zato što se Chiracova naredba o prestanku plaćanja nije ispoštovala sve do 2001. Druge hipoteze govore o kompliciranju političke situacije u Pakistanu.

A trag novca? Libération donosi dokaze iregularnih isplata na račune Balladura 1995. godine. Navodno je primio oko 1,5 milijuna eura (10 milijuna franaka) u apoenima od 500. Balladur se brani tvrdnjom da su to bile donacije 'privatnih osoba'.

Za sada postoje samo špekulacije, neka svjedočanstva, implikacije, ali francuska javnost pred sobom još nema opipljivih rezultata istrage koji bi povezali sumnjive financijske transakcije Balladura i Sarkozyja s atentatom. Ipak, eksplozivne izjave bivšeg ministra Millona vraćaju crne oblake nad glavu francuskog predsjednika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi