PREDIZBORNE MJERE

Sarkozy najavio povećanje PDV-a

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 30.01.2012 11:31
  • Objavljeno 30.01.2012 u 11:31
Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy

Izvor: Sipa Press / Autor: GOUHIER-POOL

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je u nedjelju navečer povećanje PDV-a kojim bi se financirala socijalna skrb i rasteretila cijena rada u televizijskoj emisiji na temu najnovijeg paketa reformi koje kani provesti prije predsjedničkih izbora

Sarkozy je također najavio porez na financijske transakcije koji će Francuska uvesti sama, nadajući se da bi joj se mogle pridružiti i druge zemlje EU-a.

Francuski predsjednik kazao je da će vlada predložiti povećanje 'PDV-a za 1,6 postotna boda' da bi nadoknadila smanjenje socijalnih davanja što pritišću tvrtke. 'Ta bi se mjera počela primjenjivati tek od 1. listopada', dodao je.

Tom se reformom francusko gospodarstvo želi opet učiniti konkurentnim i zaustaviti gubitak radnih mjesta u industriji. 'Francuska je u zadnjih deset godina izgubila 500.000 radnih mjesta u industrijskom sektoru', istaknuo je, napomenuvši da davanja na plaću od 4.000 eura u Njemačkoj iznose 840 eura, a 'u Francuskoj dvostruko'.

Predsjednik je istaknuo činjenicu da se u pripremi te reforme socijalne zaštite, kojom se njezina cijena želi prebaciti više na potrošnju, a manje na rad, vodio primjerom njemačkog socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera početkom 2000-ih.

Prosječna stopa PDV-a povećat će se na 21,2 posto, što će omogućiti financiranje smanjenja davanja od 13 milijardi eura.

Sarkozy je pojasnio da će se to smanjenje odnositi na socijalna izdvajanja poduzeća, a nipošto na izdvajanja kojima se terete radnici, jer je njihov jedini cilj djelovati na konkurentnost poduzeća.

U vezi s tim, Sarkozy je najavio već od veljače osnutak 'industrijske banke' koja će imati milijardu eura vlastita kapitala i koja će pratiti rad već postojeće javne banke za malo i srednje poduzetništvo.

U tom je paketu mjera najavljenih prije predsjedničkih izbora, koji će se održati 22. travnja i 6. svibnja, i porez na financijske transakcije koji će Francuska uvesti sama, nadajući se da će joj se uskoro pridružiti neki europski partneri.

Sarkozy, koji je jasno dao do znanja da će se kandidirati na predsjedničkim izborima, kazao je da su te reforme dio mjera koje će pomoći izlasku eurozone iz krize.

Rekao je još da će francuski javni deficit u 2011. biti manji nego što se predviđalo i iznosit će 5,4 ili 5,3 posto BDP-a, umjesto 5,7 posto, kako se prvo predviđalo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi