POHOD NA BRUXELLES

'Šarec je već na prvom susretu s europskim čelnicima izgubio djevičanski politički rejting'

28.09.2018 u 14:54

Bionic
Reading

Slovenski premijer Marjan Šarec sastat će se uoči redovitog listopadskog sastanka Europskog vijeća sredinom mjeseca u Bruxellesu s predsjednikom Vijeća Donaldom Tuskom, ali i s predsjednikom Europske komisije Jeanom Claudeom Junckerom, u zadnje vrijeme u Ljubljani često kritiziranom zbog navodne pristranosti u arbitražnom sporu s Hrvatskom, najavili su u petak slovenski mediji.

Sastanak s Junckerom potvrdili su i u Bruxellesu, navevši da će to biti prvi 'radni posjet' novog predsjednika slovenske vlade, prenijeli su mediji.

Kako navodi Slovenska tiskovna agencija STA, iz Komisije je također potvrđeno da će ona odgovoriti na pismo koje joj je u četvrtak uputila skupina slovenskih eurozastupnika, a u kojemu su Komisiju i Junckera kritizirali zbog navodne pristranosti u arbitražnom sporu s Hrvatskom, 'ignoriranja' neslužbenog stajališta svojih pravnika da Hrvatska neprovođenjem arbitraže krši europsko pravo, čime se, kako navode slovenski eurozastupnici iz stranaka uključenih u Šarčevu manjinsku vladu, daje 'loš primjer' drugim državama jugoistočne Europe o tome kako treba poštovati vladavinu prava i međusobne dogovore.

Sređivanje stanja u zdravstvu, porezna reforma te javna administracija neke su od glavnih tema koje je Šarec prilikom stupanja na dužnost naveo kao svoje prioritete, a teškoće za njegovu vladu najavljuje i obnova teških pregovora s javnim sektorom o povećanju plaća, koje je naslijedio od prijašnje vlade. Zato će on neke od tema koje su dominirale u prijašnjoj administraciji, a među njima i problematiku međunarodnih odnosa, prepustiti koalicijskim partnerima, stranakama iz bivše vlade, a odnose sa susjednim državama novom ministru vanjskih poslova Miri Ceraru, prijašnjem premijeru čija je vlada pred kraj mandata tužila Hrvatsku sudu EU-a, te po nekim ocjenama tako smanjila manevarski prostor za smirivanje tonova u međusobnoj komunikaciji sa Zagrebom.

Premijer Plenković imao je nedavno na neformalnom sastanku lidera članica EU-a u Salzburgu susret sa Šarcem, poručivši da je važno da se odgovorno i zrelo pristupi rješavanju dugogodišnjih problema i da hrvatska vlada za to ima 'dobru volju', dok je Šarec naveo da se radilo o kratkom susretu upoznavanja, a ne prilici za rješavanje teških pitanja.

  • +2
Marjan Šarec Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Šarec je već ranije najavio kontinuitet pozicije Ljubljane u odnosima sa Zagrebom pa i kad je riječ o arbitraži, na čemu je inzistirao i Cerar, no ima i mišljenja da se time neće posebno baviti i da zbog pritiska koalicijskih partnera inzistira na poziciji izraženoj u tužbi Cerarove vlade protiv Hrvatske odnosno na kontinuitetu.

Mišljenja koja bi u ovom trenutku išla protiv toga u javnosti je malo. Oštrim kritikama Junckerove navodne 'pristranosti' u arbitražnom sporu nisu se pridružili eurozastupnici iz oporbenih stranaka, bivši premijer Janez Janša te čelnik demokršćana Matej Tonin, što je naišlo na žestoke kritike u javnosti.

Prilogom u kojemu dovodi u sumnju Šarčevo ignoriranje složenosti arbitražnog pitanja ovih se dana oglasio nekoć jedan od najuglednijih slovenskih menadžera Janez Pergar, umirovljeni direktor i bivši vlasnik ljubljanskog Kompasa. U članku koji je u rubrici 'Pisma čitatelja' objavilo 'Delo', Pergar navodi da se je nadao kako će Šarec kao novo lice u slovenskoj politici suzdržati od javnih izjava o arbitraži na diplomatskom parketu te da o tome u Salzburgu nije trebao niti govoriti.

Susret s europskim liderima u Salzburgu trebao je iskoristiti za jak stisak ruke kako bi stvorio dojam da iz Slovenije ne dolazi čovjek s kratkom političkom kilometražom, a ne otvarati pitanja vezana na sporazum o arbitraži, piše Pergar. Na žalost, to se nije dogodilo, te je tako novi slovenski premijer na europski stol, ionako prepun važnih pitanja za budućnost Europe, stavio i naš granični spor kojega rješavamo već 27 godina. To je šteta jer je već na svom prvom susretu s europskim čelnicima izgubio djevičanski politički rejting. To se je dogodilo prvenstveno zbog iracionalnog pritiska takozvane javnosti, a u prijevodu zapravo svojih koalicijskih partnera i medija, navodi Pergar, te dodaje da su stalnim obnavljanjem 'balkanskih' sporova pa i trivijalnih pitanja oko vina teran i sličnih 'zamorili' Europsku komiisju i Junckera umjesto da vlade dviju država jednom već riješe svoje granično pitanje, što bi, kako dodaje, već morale davno učiniti kad bi imale sposobne političare.

'Slovenci žele da ih Europa i svijet poštuju pa je krajnje vrijeme da se počnemo ponašati zrelo. To naši građani (od političara) i očekuju, očekuju li i previše?', pita se retorički Pergar.