ZAHUKTALA RASPRAVA

Sanja Radolović: Tramišak bila jedna od najstručnijih ministrica u Vladi, evo kada je smijenjena

17.01.2023 u 08:50

Bionic
Reading

Postaje li dolaskom Branka Bačića na čelo Ministarstva graditeljstva obnova politički prioritet Vlade? Kako je smijenjena Nataša Tramišak postala oporbena heroina? Nakon glasanja o novim ministrima što još Sabor čeka u novoj sezoni? Hoće li HDZ imati dvotrećinsku većinu za izmjene Ustava? Može li građanima pomoći interpelacija zbog podizanja cijena nakon uvođenja eura? Je li vrijeme da Sabor riješi pitanje nejednake težine glasova birača po izbornim jedinicama?

O ovim su temama u emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Marije Gerbec Njavro, govorili zastupnici Marko Pavić (HDZ), Sanja Radolović (SDP), Nikola Grmoja (Most) te Darko Klasić (HSLS).

Grmoja je rekao kako je premijer pokazao da ključne teme koje muče građane Hrvatske, a to su inflacija i obnova Banovine, nisu teme koje ga zanimaju. Pavić kaže da je ovo godina kada se isporučio Pelješki most, kada smo ušli u šengenski prostor, u eurozonu i kada su stupile na snagu sve inflatorne mjere.

Radolović se osvrnula na ponašanje premijera glede obuke ukrajinskih vojnika. Smatra da on pokušava svoj sukob s predsjednikom Zoranom Milanovićem preliti na oporbu, ali mu to ne uspijeva. Složila se s Grmojom oko toga da premijera ne interesiraju stvarni problemi građana.

Klasić smatra kako je prioritet za Hrvatsku trebala biti obnova Banovine, ali i očuvanje standarda građana.

'Čini mi se da smo uspješno radili na očuvanju standarda. Cijene energenata u Hrvatskoj su bile najmanji inflacijski udar na građane i privredu', istaknuo je.

  • +31
Prosvjed u Petrinji zbog neučinkovite obnove Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

'Ako pogledamo cijene artikala u Hrvatskoj u usporedbi sa Slovenijom, vidimo da je Hrvatska puno skuplja, a plaće i mirovine naših građana su i do pet puta manje', naglasio je Grmoja.

Radolović je rekla kako je MOL zatvorio jedinu rafineriju u Hrvatskoj i mi nemamo gdje prerađivati naftu.

'Što se tiče HEP-a, Plenković nije rekao građanima da je naredio da HEP podnese milijarde tereta inflatornog paketa, a HEP je već prezadužen i sva je sreća da su kreditne agencije prolongirale ocjene kreditnog rejtinga', dodala je.

Pavić je replicirao i rekao kako je SDP rušio kreditni rejting tri puta, a HDZ ga je vraćao. 'Premijer je jasno rekao da dio troškova subvencija preuzima HEP', naglašava.

  • +7
Nataša Tramišak Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Na pitanje zamjera li Ivanu Anušiću što je izrazio neslaganje sa smjenom Nataše Tramišak, Pavić je rekao kako je njegova stranka demokratska i ne trebaju se svi slagati oko svih odluka, ali apsolutno stoje iza Vlade i premijera.

'Svi smo na poziciju došli da bi otišli, nitko nije rođen kao ministar i svatko je odradio neku svoju dionicu. Kolegica Tramišak je odradila vrlo uspješnu dionicu', istaknuo je. Od novog se ministra očekuje apsorpcija nove omotnice i povećanje kapaciteta sustava kako bi sva sredstva mogla doći do građana. Radolović je rekla kako je Tramišak bila jedna od najstručnijih ministrica u Vladi i sada, kada je završila kompleksan posao, smijenjena je.

Klasić smatra kako je zanimljivo to što oporba pokušava diskreditirati ministre koji su u Vladi, ali kada isti odu iz Vlade onda ih brane. 'Smatram da je ministrica Tramišak dobro radila svoj posao, ali je odgovornost na premijeru za sve rezultate Vlade i on bira suradnike', naglasio je.