izbor ravnatelja opće bolnice

Možemo!: 'Karlovačka županija i HDZ zabavljeni igrom prijestolja umjesto da pomognu liječnicima i pacijentima'

12.01.2023 u 12:29

Bionic
Reading

Karlovačka organizacija stranke Možemo! kritizirala je županijsku zdravstvenu politiku tvrdnjama da su Karlovačka županija i vladajući HDZ 'zabavljeni igrom prijestolja' u vezi s izborom ravnatelja karlovačke Opće bolnice, a ne razmišljaju o pomoći liječnicima i pacijentima

Na konferenciji za novinare u četvrtak podsjetili su kako redovito upozoravaju na stanje u zdravstvu te su ocijenili da se ono pogoršava. Kritizirali su istup pročelnice Upravnog odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo Karlovačke županije Maje Vučinić-Knežević u srijedu, kada je najavila spajanje šest domova zdravlja u jedinstvenu ustanovu.

"Naglasila je da nitko neće ostati bez posla, da će postojati jedan ravnatelj i šest voditelja domova. Uvećavaju broj upravljača, dakle", rekao je županijski vijećnik Dubravko Golubić.

Dodao je da je Možemo! predlagao isto, ali s manjim brojem voditelja. "Tako bismo uštedjeli do 140.000 eura godišnje. Dakle, u dvije godine ignoriranja našeg prijedloga izgubljeno je oko 300.000 eura za primarnu zdravstvenu zaštitu", rekao je Golubić.

Pročelnica je rekla da je ujedinjavanje svih domova zdravlja opsežan posao koji nije moguće ostvariti "preko noći", a Golubić je istaknuo kako je zaprepašten otkrićem da je još 2002. godine Karlovačka županija osnovala Županijski dom zdravlja Karlovac kao jedinstvenu ustanovu koja bi zamijenila postojeće, a privremeni ravnatelj te ustanove Josip Zaborski je umro 2015. "Zaista se očito radi o vrlo opsežnom poslu ili pak o namjernom opstruiranju", poručio je Golubić.

Podsjetio je da je Možemo! upozoravao na to da će mnogi liječnici brzo u mirovnu, a prikladne zamjene za njih u ambulantama nema, te da se mladi liječnici nerado javljaju na natječaje u domovima zdravlja jer smatraju da mogu ostvariti bolje uvjete u drugim ustanovama. Dodao je da je u županijskim domovima zdravlja "već mjesecima" otvoreno deset natječaja za liječnike primarne zdravstvene zaštite i da se ne mogu popuniti.

"Osobe visokih kvaliteta se ne žele kandidirati za mjesto ravnatelja karlovačke bolnice jer nemaju nadu da u mogućnost promjena te najavljuju svoj odlazak u druge ustanove", rekao je županijski vijećnik Goran Ilić, a gradski vijećnik Dobriša Adamec je procijenio da bi za nekoliko godina Karlovac mogao postati grad bez obiteljskih liječnika te je pozvao i Grad Karlovac da se angažira.