ODLUKA VLADE

Saniranje dugova bolnica: Za dio dospjelih obveza u zdravstvu više od 743 milijuna kuna

15.06.2022 u 10:39

Bionic
Reading

Kako bi bolnice kojima je osnivač država i one kojima su osnivači županije mogle podmiriti dio dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, Vlada je na sjednici u srijedu donijela dvije odluke ukupno vrijedne više od 743 milijuna kuna

Odluke se donose, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš, u cilju rješavanja problema vezanog uz dospjele i nepodmirene obveze u sektoru zdravstva, radi zadržavanja jednake razine zdravstvene zaštite na cijelom području Hrvatske, osiguranja nesmetanog funkcioniranja bolničkih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač država, odnosno županije i podmirivanja njihovih dugova prema dobavljačima.

Dospjelost nepodmirenih obveza starijih od 120 dana

Novac je osiguran u proračunu na pozicijama Ministarstva zdravstva u ukupnom iznosu od 743.313.908 kuna, a u obzir je uzet kriterij dospjelosti nepodmirenih obveza starijih od 120 dana, na dan 30. travnja.

Prema odluci o isplati sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država, tako će za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijal bolnicama biti isplaćeno ukupno 441.190.075 kuna.

One taj novac moraju iskoristiti isključivo za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema kriteriju ročnosti tako da se najstarije dospjele obveze plate prve.

Najveći iznos, nešto manje od 113 milijuna kuna, dobit će Klinički bolnički centar Zagreb i Klinički bolnički centar Split, nešto manje od 90 milijuna kuna.

Odlukom o isplati namjenske pomoći za podmirivanje dijela dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova kojima su osnivači županije, Ministarstvo zdravstva će isplatiti namjensku pomoć županijama u ukupnom iznosu od 302.123.833 kuna.

Uređivanje stegovnih postupaka protiv zamjenika državnih odvjetnika i sudaca

Vlada je također raspisala prijevremene izbore za zamjenika općinskog načelnika Općine Dragalić iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine, a za dan provedbe izbora odredila nedjelju, 24. srpnja.

U Hrvatski sabor upućeni su konačni prijedlozi izmjena Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću i Zakona o Državnom sudbenom vijeću, kojima se uređuje pitanje stegovnih postupaka protiv zamjenika državnih odvjetnika, odnosno sudaca.