Back Together summit

Hoćemo li izdvajati još više iz svojih plaća za zdravstvo? Stjepan Orešković dao je zanimljiv prijedlog

13.06.2022 u 11:27

Bionic
Reading

Stjepan Orešković, sveučilišni profesor, znanstvenik, osnivač i direktor WHO kolaborativnog centra za HIV Strategic Information koji je obrazovao više od 2.600 polaznika s pet kontinenata, bio je jedan od sudionika prvog zdravstvenog summita Back Together. Ususret drugom izdanju Back Togethera, prisjetili smo se zanimljivih teorija koje je na prošlogodišnjem izdanju summita dao prof. dr. sc. Stjepan Orešković na temu zdravstvenog sustava u Hrvatskoj

Na pitanje kako možemo poboljšati naš zdravstveni sustav, Orešković je kazao kako to 'nije pitanje za milijun dolara, nego za puno više, jer plaćamo puno milijuna da dobijemo odgovor'.

'Od presudne je važnosti da uspijemo sačuvati i transformirati naš javnozdravstveni sustav. Ako to ne napravimo, preko milijun ljudi ostat će bez onog zadnjeg što nas sve čini barem koliko-toliko jednakima i zdravima. Velika je odgovornost da taj sustav očuvamo, jer je to ona zadnja brana društvene jednakosti. Sačuvat ćemo ga samo tako da krenemo od istine, jer ako istinu o problemima koje trebamo rješavati ne izgovorimo na vrijeme, doći će trenutak kada ga više nećemo moći ni transformirati ni unaprijediti', stav je prof. dr. sc. sociologije Stjepana Oreškovića.

Dodao je kako je trenutno najvažnije prestati ignorantski pristupati tom problemu. 'To traži visoku razinu znanja iz raznih disciplina, a kada dobijemo odgovore i preporuke, traži se politička hrabrost za donošenje odluka koje neće biti lake ni za jednu vladu', istaknuo je Orešković.

Sudionik prošlogodišnjeg Back Together summita dao je potom i zanimljiv prijedlog na temu izdvajanja za zdravstvo.

Izvor: Licencirane fotografije

'Mi ne izdvajamo najviše u Europi, ali kad se zbroje sva izdvajanja i usporede s onim koliko smo bogati, možemo reći da proporcionalno našem bogatstvu izdvajamo puno za zdravstvo. Na kraju svake godine Sabor bi trebao zasjedati i reći što smo dobili za ono što smo dali, koliko je zdravlja kupljeno za te novce i onda svake godine uspoređivati da vidimo kako napredujemo', poručio je prof. dr. sc. Stjepan Orešković.

Interesantnih prijedloga, tema i sugovornika neće nedostajati ni na drugom po redu Back Together zdravstvenom summitu koji će se održati 17. i 18. rujna 2022. godine. OVDJE osigurajte svoje mjesto već danas i doznajte brojne novosti iz svijeta znanosti i zdravstva.