REPUBLIKANAC BRUCE P. JACKSON

'Sanaderu nije trebalo suditi!'

25.04.2012 u 14:37

Bionic
Reading

Poznati američki republikanski lobist i bivši obavještajac Bruce P. Jackson uzeo je u obranu bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, upozoravajući da je kriminalizacija prve generacije tranzicijskih političara 'pogreška'. 'Bez Sanadera teško da bi Hrvatska danas bila u NATO-u i Europskoj uniji'

'Stoga njegove zasluge za zemlju daleko nadmašuju zloupotrebe za koje je optužen', kazao je za Radio Slobodna Europa, a prenosi Novi list, komentirajući sudske procese što se protiv Sanadera vode u Hrvatskoj.

'Iskreno govoreći, ja ne bih procesuirao Sanadera. Blisko smo surađivali. Svi su znali koliko je HDZ problematična stranka. Ona je bila čistija na vrhu, zahvaljujući Sanaderu, nego na nižim razinama', uvjerava lobist kojega 'ne vrijeđa činjenica što mnogi u Hrvatskoj dio novca zarade 'sa strane''. 'To je možda prijestup, ali ne i grijeh', poručuje.

Jackson je danas na čelu Projekta za demokracije u tranziciji, sa sjedištem u Washingtonu, koji zagovara ekspanziju NATO-a i euroatlantsku integraciju Zapadnog Balkana i Turske, a radio je i u investicijskoj banci Lehman Brothers. Radi se o utjecajnom republikancu koji je u prošlosti bio na istaknutim dužnostima u američkoj administraciji, a njegove današnje izjave o Sanaderu i Hrvatskoj stoga valja shvatiti kao mišljenje određenih republikanskih krugova, a nikako ne kao mišljenje aktualne demokratske administracije.

Jackson je bio jedan od vodećih lobista u širenju NATO-a na zemlje srednje i istočne Europe, a posebno kontroverznu ulogu odigrao je u okupljanju europske 'koalicije voljnih' u potporu američkom napadu na Irak. Jackson je autor znamenite Vilniuske izjave, kojom je skupina od deset europskih zemalja, među kojima i Hrvatska, 2003. podržala napad na Irak, što je rezultiralo podjelom Europe na 'staru' i 'novu'. U tome je Jackson imao snažnu potporu budućeg premijera Sanadera, tako da se njegove današnje poruke hrvatskim vlastima mogu shvatiti i kao vraćanje duga političkom savezniku u nevolji.