U MINUSU 1,5 MILIJUNA

Sanader zadužio HDZ

06.12.2009 u 13:32

Bionic
Reading

Nakon odlaska premijera Ive Sanadera, prilikom sastavljanja nove financijske konstrukcije otkriveno je da je HDZ u minusu 1,5 milijuna kuna

Kosor je, unatoč dugu, vratila 2,6 milijuna kuna u državni proračun i poručuje da će zbog štednje Hebrangova kampanja biti skromnija.

Kad je Andrija Hebrang, nakon što je Ivo Sanader već postao politička prošlost HDZ-a, krenuo sa suradnicima slagati financijsku konstrukciju svoje predsjedničke kampanje ubrzo je shvatio da će na raspolaganju imati manje novca nego što je u startu planirao. Razlog je HDZ-ov dug od milijun i pol kuna, nastao u svibanjskim lokalnim izborima.

Do bodova preko kritika nepopularnog bivšeg premijera?

'To je tako, stranka nam je u dugovima, a od tih milijun i pol kuna najviše otpada na županijski odbor Splitsko-dalmatinske županije. Zato HDZ već sada troši novac što ga iz državnog proračuna tek trebamo dobiti u siječnju i veljači iduće godine', rekao nam je u subotu Hebrang koji u sklopu kampanje obilazi neke punktove u BiH.

S njim putuje desetak ljudi, među kojima je nekoliko HDZ-ovih zastupnika i osoba iz Hebrangovog izbornog stožera. Svi oni volontiraju, nemaju pravo ni na dnevnice, jedino su im plaćeni smještaj i hrana.

Sanader je tako osim države, kojoj je prijetila neisplata plaća i mirovina, svojoj nasljednici ostavio i stranku bez novca. Na državnoj se razini Jadranka Kosor protiv bankrota borila s dva rebalansa, u koje je ugradila štednju, ali i povećanje poreznih nameta uvođenjem kriznog poreza i povećanjem stope PDV-a sa 22 na 23 posto.

U stranci se pak protiv besparice Kosor bori jedino štednjom. Kako bi pokazala da je spremna štedjeti na svim razinama, unatoč dugu, predsjednica HDZ-a je odlučila deset posto sredstava koje stranci pripadaju iz proračuna vratiti u državnu blagajnu. Tako se HDZ odrekao 2,6 milijuna kuna, koji su po odluci predsjednice stranke vraćeni u proračun.

'Na početku sam kao predsjednica stranke donijela odluku o krajnjoj racionalizaciji i štednji. Ukinuli smo neke stavke, primjerice catering, prodali smo aute i u stranci će se i dalje štedjeti', poručila je u subotu Kosor odgovarajući na pitanje je li istina da je tvrtki Fimi medija, koja se povezuje sa Sanaderovim prijateljima, ukinula sve poslove s državnim poduzećima.

Na pitanje znači li to da je s tom tvrtkom prekinula poslove u stranci, premijerka je odgovorila da ona o toj tvrtki ne zna ništa, niti poznaje njezinu vlasnicu Nevenku Jurak, ali da je odlučila kao predsjednica HDZ-a provesti 'krajnju štednju, koja se odnosi i na Hebrangovu kampanju'.

'Kampanja Andrije Hebranga također mora biti u okvirima mogućega. On to razumije. Kampanja će biti i jest skromnija nego što se moglo očekivati od velike stranke kao što je HDZ, što vidite po spotovima i plakatima. Koristimo realne mogućnosti', kazala je Kosor, koja je uvjerena da će 'program i ono što Hebrang jest postići dobar rezultat'.

Zanimljivo je da je najviše nepokrivenih troškova napravio HDZ u Sanaderovoj, Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali predsjednik tamošnjeg županijskog odbora te stranke Kruno Peronja kazao nam je da nema podatke o velikom dugu, ali da će HDZ platiti dug, ako on postoji, iz redovitih prihoda koje dobiva na osnovi broja vijećnika u županiji.

Kako se HDZ našao u dugu i kako će se iz njega izvući, pokušali smo jučer doznati od glavnog tajnika HDZ-a Branka Bačića, ali on se nije javljao na naše telefonske pozive.

Nekoliko naših izvora iz HDZ-a, koji žele ostati anonimni, imaju svoje viđenje sadašnje financijske situacije u najjačoj hrvatskoj stranci. Tvrde da je premijerka Kosor prerezala bilo kakav dotok novca u stranku koji bi mogao biti i najmanje sumnjiv te da se poslovi vode isključivo preko stranačkog računa na kojem svaka stavka mora biti vidljiva.

'Ona želi da stranačke financije budu čiste do savršenstva, koliko god radi toga patila organizacija stranke i njezine akcije. Budite uvjereni da sada u HDZ novac ne stiže sa strane, ako je nekada i dolazio', kazao nam je jedan član predsjedništva te stranke.

Otkrio je da možda poneki član potiho i negoduje zbog toga što će se stranačka mašinerija s manje novca teško održavati kao nekada, ali uvjeren je da povratka na staro neće biti, koliko god to otežalo rad na terenu.