TAŠTI ODBJEGLI PREMIJER

Sanader 'uvrijeđen i pogođen' zbog HDZ-a

23.11.2009 u 08:05

Bionic
Reading

Ivo Sanader jako je pogođen što su mu iz HDZ-a poručili da se više ne vraća. Uvrijedio se jer su mu rekli da stranka sada, bez njega, bolje funkcionira - povjerili su Jutarnjem listu neki bliski suradnici i prijatelji bivšeg premijera s kojima su u protekla dva dana novinari razgovarali. Zbog toga je Sanader, doznaju, posljednjih dana nazvao i nekoliko ministara

'Sanader me nazvao prije nekoliko dana. Nije zadovoljan Vladom ni politikom koja se vodi, a ni potezima koji se vuku', rekao je Jutarnjem jedan od njegovih bivših suradnika.

'Premijerki zamjera gotovo sve jer radi sve suprotno od onoga što bi on učinio. A posebno su mu zasmetale tri stvari', kaže njihov sugovornik. Prva je potpisivanje sporazuma sa Slovenijom jer Sanader smatra da je to prevelik korak. On bi to, kaže, riješio drukčije.

'Drugo, zamjerio nam je otvaranje brojnih istraga u javnim tvrtkama te slučaj Damira Polančeca o kojem se nije previše izjašnjavao, ali je bio protiv njegove smjene. Smatrao je da trebamo zaštititi svoje ljude', kaže izvor Jutarnjeg lista.

Ovo, inače, nije prvi put da je Ivo Sanader izrazio nezadovoljstvo otkako je otišao. Već se nekoliko puta, naime, otkrilo da zove ministre i kritizira politiku Vlade. 'Sanader nam najviše zamjera to što ga nismo zaštitili kad su ga mediji napadali', rekao je Jutarnjem drugi dužnosnik.

'On nije mogao podnijeti kritike, a kad bi nešto napravio dobro, neprestano je tražio pohvale. Budimo pošteni, Sanader je napravio i puno dobrih stvari. No, odlazak bez objašnjenja, o kojem su i najbliži suradnici doznali u zadnji trenutak, bio je katastrofalan', dodaje neimenovani izvor.

'Otišao je u najgorem trenutku, kad su se stvari velikom brzinom počele kotrljati nizbrdo. Ne znam kako je zamislio odlazak, ali je činjenica da je i nakon njega stalno pokušavao utjecati na neke stvari gdje je god mogao. Neki su ga tada pitali kako on to misli od kuće raditi. Nemaš dovoljno informacija da bi u bilo čemu sudjelovao i odlučivao,govorili su mu, ali on nije htio prihvatiti realnost. Mislio je, kažu,da će moći povlačiti konce iz sjene, ali premijerka se pokazala boljomi odlučnijom nego što su mnogi očekivali. Prihvatili su je sada i onikoji nisu mogli podnijeti da im je žena šefica', priča sugovornik Jutarnjeg.

Bivši premijer navodno je pokušao sudjelovati i u predsjedničkoj kampanji Andrije Hebranga. Na jednoj sjednici Predsjedništva HDZ-a Sanader je javno napao Hebranga i kritizirao mu kampanju, a posebno slogan 'Za europsku i ponosnu Hrvatsku' tražeći da ga promijeni u 'Za europsku i građansku Hrvatsku'. Također je tražio da Hebrang među slogane uvrsti i 'Predsjednik, građanin i gospodin'. Hebrang je to odbio i navodno rekao Sanaderu: 'Kad budem tako razmišljao, onda ću prepisati program Vesne Pusić.' Vrhunac njihova sukoba, doznaje Jutarnji, izbio je kad je Hebrang odbio Sanaderov zahtjev da mu pomogne u kampanji.

'Pa, Ivo, tvoja pojava ne znači više to. Više bi mi odmogao', navodno mu je odgovorio Hebrang. Zbog toga i ne čudi, kažu izvori, što je Hebrang javno poručio Sanaderu: 'Ne vraćaj se!'