'VEĆ JE NAVIKAO'

Sanader u utorak pred USKOK-om zbog Fimi medije

21.11.2011 u 10:40

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader, optuženik u dva postupka i osumnjičenik u aferi Fimi media, u utorak će u 14 sati biti ispitan u USKOK-u. Ovaj put, pričat će se isključivo o crnim fondovima HDZ-a

Ivo Sanader u utorak će iz Remetinca biti doveden u Gajevu 30, odnosno u zgradu USKOK-a koji vodi istragu o jednoj od najvećih korupcijskih afera Fimi mediji. 'Nije to ništa specijalno za njega, već se navikao', rekla nam je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković koja je tportalu potvrdila da će Sanader sutra biti ispitan. Nakon ispitivanja, moguće su izjave odvjetnika.

Nakon što je prije desetak dana ispitan predstavnik osumnjičenog HDZ-a, Damir Sesvečan, uz prisutnost odvjetnika Vladimira Gredelja, sutra je na redu i predsjednik stranke u inkriminirano razdoblje.

Naime, sumnja se da je HDZ od 2003. godine (kada su ponovno došli na vlast sa Sanaderom na čelu) do srpnja 2009. godine (kada je Sanader otišao s vlasti) vodio sumnjive poslove s tvrtkom Fimi media te da je stranka oštetila građane financirajući svoje kampanje novcem kojeg su izvukli iz državnih tvrtki. Točnije, HDZ se tereti da je oštetio državu za 32 milijuna kuna.

Sanadera se konkretno tereti da je državnim tvrtkama naredio poslovanje s Fimi medijom, što je javno posvjedočio i menadžer Croatia osiguranja Damir Mihanović koji je i otvorio ovu aferu. Prijeti mu 10 godina zatvora za zloporabu položaja i ovlasti te još pet godina za udruživanje u počinjenju kaznenog djela. Za to mu se, ako dođe na sud i bude pravomoćno osuđen, može odrediti jedinstvena kazna zatvora od 13 godina.

U aferi Fimi media osumnjičeno je ukupno 19 fizičkih osoba bliskih HDZ-u i sam HDZ kao pravna osoba. Terete se da su oštetili državu za ukupno oko 80 milijuna kuna, a neki od njih su (osim Sanadera) i bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević, bivši rizničar stranke Mladen Barišić, njegova prijateljica i vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, bivši glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak i bivši glasnogovornik stranke i Vlade Ratko Maček