MESIĆ UPOZORIO

'Sanader treba reći na čijoj jahti plovi'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.07.2009 15:03
  • Objavljeno 20.07.2009 u 18:34
Kosor i Mesić

Kosor i Mesić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovačev

Nova vlada nema sto dana počeka, ocijenio je predsjednik Republike Stjepan Mesić koji smatra da će nova premijerka Jadranka Kosor teško moći voditi novu vladu ako ona vrlo brzo ne usvoji koncepciju kako izaći iz krize i uz čiju pomoć. Povodom odlaska bivšeg premijera Sanadera, Mesić je istaknuo kako 'svatko ima pravo otići na odmor ako je umoran ili bolestan, ali ako ode na ovakav način to nije u redu'. 'Čija je to uostalom jahta, tko je plaća?', upitao je predsjednik

'Ako se dođe do takvog programa i svi budu kompetentni, onda i premijerka može biti dugovječnija. Ali ako tu dođe do 'zaribavanja', u bilo kojem segmentu vlade, onda to znači da vlada neće moći odgovoriti na izazove. Problema je puno i na njih treba odgovoriti', rekao je Mesić u emisiji Hrvatskog radija 'S Predsjednikom uz kavu'.

Vlada će se izvući, dodao je, ako se ključni problemi zemlje stave na stol i 'angažiraju svi oni koji svojom pameću i sredstvima mogu pomoći da se stvari pokrenu'. 'Ali, ako samo budemo rezali troškove, smanjivali proizvodnju, ne možemo izaći na kraj s krizom', ocijenio je i ponovio da su potrebne mjere za poticanje proizvodnje i otvaranje radnih mjesta.

Redukcija demokracije

Dok izbor SDP-ova predsjedničkog kandidata smatra demokratskim, zaHDZ-ove unutarstranačke izbore i odabir kandidata za predsjednikaRepublike rekao je kako smatra da se radi o 'jednoj redukcijidemokracije'. 'Za mene bi bilo daleko demokratičnije da je došlo donormalnih izbora, s više kandidata, jer bi to bilo jamstvo i da će bitii više demokracije u državi', rekao je.

Rekao je kako je, ako je potrebno rezanje u proračunu, za radikalne rezove te dodao kako treba rezati i izdvajanja za Crkvu, kao i za Hrvate izvan domovine, te investicije koje će dobit dati tek za dugi niz godina.

Smatra da će radnici i umirovljenici s najnižim plaćama, ako im se smanje primanja kao što se najavljuje u medijima, 'vrlo teško preživljavati'. 'Iluzorno je očekivati da će ljudi moći sastavljati kraj s krajem', rekao je.

Mesić drži da su u novoj vladi napravljene male promjene te da ona nema pravo na poček. 'Ova vlada nema pravo na nikakvih sto Napoleonovih dana. Cijeli tim je praktički isti i tu nema nitko pravo na sto dana', ustvrdio je.

Drži da još uvijek nisu sazreli uvjeti za izvanredne izbore, a na upit o trećem bloku, rekao je kako bi 'možda bilo dobro da postoji' kako bi služio 'kao balans u funkcioniranju državnih institucija'.

Na upit hoće li ga on okupiti, rekao je kako bi bilo pretenciozno s njegove strane govoriti o tome, ali da će uvijek podržati one koji žele surađivati na ostvarivanju hrvatskih strateških ciljeva, a da pritom, kako je rekao, to ne bi značilo da jedna stranka jede drugu, nego da surađuju i da se koordiniraju. 'A ja ću uvijek podržati te koji na takav način žele surađivati', dodao je.

Mesić smatra neodgovornim način na koji je otišao Sanader. 'U najblažem se može reći da je ovakav odlazak neodgovoran', ustvrdio je i naglasio da Hrvatska nije, kao ni mnoge druge zemlje, u prilici da premijeri odlaze i ostave puno nedovršenog posla, a zbog načina odlaska neprimjerenim smatra i Sanaderovo odmaranje na jahti.

Luksuzna drvena jahta 'Malo vitra', koja se nalazi u vlasništvu tvrtke Pomilon Nevena Poldrugača, iznajmljuje se po tjednoj cijeni od - 15.000 eura. Neven Poldrugač je zet Mariju Zubovića, jednog od najboljih zagrebačkih prijatelja Ive Sanadera, ali i sin Đure Poldrugača, bivšeg šefa službe 112. Zubović je inače, saborski zastupnik HDZ-a, a Đuro Poldrugač sjedi u Upravi Proplina, tvrtke koja posluje u sklopu Ine, objavio je Business.hr.

'Svatko ima pravo otići na odmor ako je umoran ili bolestan, ali ako ode na ovakav način to nije u redu. Čija je to uostalom jahta, tko je plaća? Prvi vlasnik je bio Vojko Santrić, koji se odmetnuo i obogatio, a Buljubašić je jahtu kupio od njegove udovice. Ne znam kome ju je on prodao, ali u svakom slučaju bi to bilo zanimljivo znati', rekao je Mesić.

Mesić smatra da je Sanader kao premijer bio 'vrlo aktivan i vrlo je brzo u krugu premijera uspostavio kontakt, posebno u Europi'. 'Tu je bio vrlo brz i uvjerljiv, ali u državi mislim da se previše bavio kadrovskim pitanjima na svim nivoima. Mislim da je to trebalo prepustiti institucijama koje se time bave', rekao je.

'Vidimo da ima poduzeća u kojima je sin od 28 godina u upravi HEP-a, a otac sjedi u Saboru. Treba otvoriti pitanje tko sve vodi i kontrolira državne financije. Ako je Sanader bio upoznat s tim rješenjima i nije ih spriječio, onda je to problem', odgovorio je Mesić na pitanje je li Sanader bio generator nepotizma u državi. Zatražio je potpunu reviziju nadzornih odbora zbog raznih malverzacija koje su u javnim poduzećima zadnjih dana otkrili mediji.

Mesić smatra da HDZ može odlučiti da Sanader bude njihov predsjednički kandidat, ali pitanje je kako bi to prošlo. 'Jedino znam da je Hebrang loše rješenje, jer bi destrukcija koju on donosi u politički prostor smetala Hrvaskoj', zaključio je Mesić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!