bivši premijer

Sanader očekuje ovrhu i odluku gdje će služiti zatvorsku kaznu zbog afere Planinska

01.07.2019 u 15:23

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader upućen je u ponedjeljak u Centar za dijagnostiku remetinečkog zatvora koji će odlučiti gdje će služiti pravomoćnu šestogodišnju kaznu za aferu Planinska zbog koje ga, uz zatvor, očekuje i ovrha nezakonito stečenih 17,5 milijuna kuna

"Sanader je upućen u Centar za dijagnostiku gdje će u idućih mjesec dana određivati u kojoj će kaznionici služiti kaznu", kazao je Hini glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Time bi Sanader i formalno trebao početi služiti kaznu zbog afere Planinska, budući je rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne postalo pravomoćno.

No, osim zatvora Sanadera očekuje i ovrha jer 15 dana od pravomoćnosti presude u državni proračun nije uplatio 17,5 milijuna kuna mita koliko je, prema presudi, primio od Stjepana Fiolića nakon što je zgradu njegove tvrtke kupilo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da je upravo zbog pokretanja ovrha pravomoćna presuda protiv Sanadera i njegovih suoptuženika poslana Građansko-upravnom odjelu zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva.

"Prvostupanjska i drugostupanjska presuda dostavljene su građansko-upravnom odjelu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje je nadležno za pokretanje postupka ovrhe", kazao je Devčić.

  • +74
Ivo Sanader Izvor: Cropix / Autor: Cropix

U Remetincu ponovno od 4. travnja

Sanader je u remetinečkom zatvoru od 4. travnja kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska za koju je ranije osuđen na četiri i pol godine. Kako mu je pravomoćna kazna veća od pet godina odmah je vraćen u istražni zatvor, gdje je čekao pismenu presudu Vrhovnog suda koji je razloge povećanja kazne pismeno obrazložio 23. svibnja.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potom je izjavio da će država razmotriti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju kako bi se od bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a, slijedom pravomoćne presude, oduzela protupravno stečenu imovinsku korist. Objasnio je da se rok od 15 dana odnosi na dobrovoljno plaćanje, a tek nakon toga počinju teći rokovi za ovrhu.

U pravomoćnoj presudi Vrhovni sud je zaključio da je u slučaju Planinska "riječ o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku".

Uz Sanadera, Fiolića i Čobankovića, koji je nakon priznanja korupcije osuđen na društveno koristan rad, u slučaju Planinska je osuđen i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka prije kupoprodaje izradila uvećanu vrijednost Fiolićeve nekretnine.

Sanader, Fiolić i Mlinarević stoga zajedno s dvije tvrtke, državi trebati vratiti i 14,9 milijuna kuna zajedno sa zakonskom zateznom kamatom koja teče od dana pravomoćnosti presude pa do isplate.