PODULJI SUSRET U NEW YORKU

Sanader i Rehn umjereno optimistični

01.06.2009 u 20:30

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader i povjerenik EU za proširenje Olli Rehn u ponedjeljak su nakon razgovora u New Yorku izrazili umjereni optimizam u pronalaženje rješenja slovenske blokade pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom i u njihov uspješan dovršetak do kraja godine

WASHINGTON - 'Danas smo prošli sve aspekte naših pregovora s EU i dalje ostajemo optimisti da se oni mogu završiti do kraja ove godine, kako je u svom posljednjem izvješću predvidjela Europska komisija', izjavio je Sanader nakon poduljeg razgovora s Rehnom u Stalnoj misiji RH pri UN-u u New Yorku.

Kazao je da su razgovarali o slovenskoj blokadi pregovora, te dodao da on i povjerenik Rehn, te ostale članice EU nastavljaju napore na rješavanju tog problema 'ali ne na uštrb hrvatskog teritorija'.

Najavio je da će se nastaviti razgovori o rješenju slovenske blokade na razini ministara vanjskih poslova.

'Mogu izraziti zadovoljstvo i umjereni optimizam da se možemo držati onog datuma kojeg je najavila EK za dovršetak pregovora', kazao je Sanader.

Povjerenik Rehn je kazao kako je na sastanku izrazio 'priznanje Hrvatskoj za prihvaćanje njegovog kompromisnog rješenja', ta dodao da su razgovarali o načinima za daljni napredak prema deblokadi pregovora, za koje je ocijenio da ih je moguće dovršiti do kraja godine.

'Treba obaviti još posla, ali je tehničke pregovore Hrvatske i EU moguće dovršiti do kraja godine, pod uvjetom da uskoro dođe do njihove deblokade i otklanjanja ostalih zapreka', kazao je Rehn.

Naglasio je da se Hrvatska i Slovenija moraju usuglasiti oko rješenja a Europska komisija će nastaviti pomagati da dođu do tog rješenja, kao i u zadnjih šest mjeseci.

'Sada smo tako blizu i ne smijemo odustati prije nego nađemo rješenje', naglasio je Rehn koji boravi u radnom posjetu New Yorku i Washingtonu.

Na pitanje o planu B Europske komisije, ako Slovenija ustraje u blokadi, Rehn je izbjegao izravno odgovoriti ponavljajući kako se nada skorom nalaženju rješenja uz pomoć Komisije.

Sanader se u ponedjeljak u New Yorku sastao s rabinom Arthurom Schneierom, predsjednikom zaklade 'Poziv na savjest', i dao potporu radu ove međunarodne zaklade sa sjedištem u New Yorku, koja promiče ljudska prava u svijetu te suradnju i dijalog među vjerskim zajednicima. Svojim djelovanjem u Vijeću sigurnosti UN-a, te u drugim međunarodnim tijelima, Republika Hrvatska se zauzima za poštivanje tih vrijednosti u međunarodnim odnosima.

Rabin Schneier je sa svoje strane pozdravio doprinos premijera Sanadera jačanju euro-atlantske perspektive slobode, mira i suradnje u jugoistočnoj Europi.