KOMENTARI STRANIH MEDIJA

Sanader glavna zvijezda Wall Street Journala

21.11.2012 u 15:01

Bionic
Reading

Presuda Ivi Sanaderu na suđenju za korupciju naročito je inspirirala komentatore s njemačkog govornog područja, između ostaloga i zbog povezanosti Hypo banke sa Sanaderovim aferama, a osramoćeni i zatvoreni bivši premijer može se pohvaliti time da je i glavna zvijezda bloga Wall Street Journala posvećenog korupciji

'Zatvor za Ivu Sanadera - presuda kao poruka' naslov je komentara objavljenog danas u liberalnom bečkom dnevniku Der Standard koji potpisuje stalni dopisnik iz Zagreba Adelheid Woelfl te odmah konstatira da je 'dosad bilo nepojmljivo da bi nekad svemoćni premijer zbog primanja mita mogao biti osuđen na zatvor'.

Der Standard ističe da je 'i sam početak procesa pokazao novu mjeru jedne zemlje koja želi postati članica EU-a', zbog čega nije pogrešno pomisliti kako je 'u nekim drugim balkanskim kabinetima započela drhtavica'. Kazneni progon Ive Sanadera tim je impresivniji jer se dogodio 'u sustavu u kojem stranački čelnici odlučuju o poslovnim dogovorima, izvještavanju medija i tome tko dobiva koje radno mjesto', a presuda Sanaderu je 'i presuda protiv tog sustava', o kojem 'tek treba početi prava javna rasprava'.

S obzirom da je hrvatsko društvo 'autoritarno usmjereno', osuda Sanadera je 'emancipacijski čin', ali se ne treba prevariti i misliti da je kaznom za bivšeg premijera sve riješeno: 'U aferi Hypo sud se samo bavio ulaskom te banke na hrvatsko tržište. Ali što se nakon toga dogodilo, još uvijek nije dovoljno poznato hrvatskoj javnosti.'

Konzervativni Die Presse u komentaru Weilanda Schneidera piše da se 'Hrvatska bori protiv tereta svoje prošlosti', ali i da Sanader nije jedini. Za osuđenog bivšeg premijera piše da je 'probudio mnoge nade, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi' te HDZ 'poveo prema političkom centru'. Na kraju se Sanader pokazao kao 'gorko razočaranje', no suđenje je pokazalo da u 'Hrvatskoj postoji dugogodišnja praksa korupcije i klijentelizma'. Die Presse ističe da 'Hrvatska nije imala laganu početnu poziciju' jer je 'morala odjednom proći kroz više tranzicija', zbog čega je postala 'biotop za sumnjive poslovne ljude i ratne profitere' koji su 'očito vjerovali da zbog svojih veza s politikom mogu proći nekažnjeno' ako krše zakon.

S druge strane, 'izgleda kao ironija sudbine' to što je Sanader osuđen tek nekoliko dana nakon oslobađanja generala Ante Gotovine, pa Hrvatska ne treba zaboraviti osloboditi se tereta ratnih zločina koje također treba procesuirati, zaključuje Die Presse u sveukupno pohvalno intoniranom komentaru na društvene i političke promjene koje se događaju kod nas.

Njemački ljevičarski Die Tageszeitung u analizi Ericha Rathfeldera konstatira da će sada 'korupcija postati mnogo teža za izvesti' te da je zatvorska kazna za Ivu Sanadera 'pozitivan signal'. 'Glavna poruka je da oni koji žele biti primljeni u EU prvo moraju uspostaviti pravnu državu', piše Die Tageszeitung i dodaje da u cijeloj regiji ima još 'moćnih političara' koji bi dali dosta posla 'ozbiljnim tužiteljima' u progonu 'veza između politike, korupcije i biznisa': 'Među njima nije odmah teško pomisliti na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.'

Sanader je ipak prvenstveno pao 'jer se upetljao u skandal mnogo većih razmjera od onih koje je mogao kontrolirati', a to je afera Hypo, jer je ta banka 'poznata po svojim prljavim i upitnim poslovima'. Riječ je bila o međunarodnoj aferi koja se protezala na Austriju i Njemačku, pa Die Tageszeitung konstatira da bi i Europska unija trebala 'pogledati što se događa kod nje', jer korupcije ima svugdje.

Bivši hrvatski premijer, osuđen jučer na deset godina zatvora u slučajevima Hypo i INA/MOL, zvijezda je i bloga Wall Street Journala posvećenog praćenju korupcije, Corruption Currents (u prijevodu: Tokovi korupcije). U njemu se donosi pregled pada Ive Sanadera, 'koji je uhićen tijekom pokušaja bijega u Austriji', a ističe se umiješanost mađarske naftne kompanije MOL u cijelu priču. 'MOL tvrdi da je cijeli slučaj unutarnjopolitička stvar Hrvatske, a ne usmjeren na odnose INA-e i MOL-a', piše WSJ, ne propuštajući napomenuti da su se Mađari izjasnili da 'nemaju nikakve veze s kriminalnim radnjama'.