neće biti referenduma

San je mrtav: Johnsonov izborni trijumf slomio srca protivnika Brexita

13.12.2019 u 18:47

Bionic
Reading

Nakon svih iznesenih argumenata i masovnih prosvjeda, protivnici Brexita suočili su se u petak s neugodnom istinom nakon što je britanski premijer Boris Johnson ostvario uvjerljivu izbornu pobjedu: drugog referenduma o članstvu u Europskoj uniji neće biti i razlaz je neizbježan.

S obzirom na to da su konzervativci na izborima dobili najveću parlamentarnu većinu od 1987., Johnson će moći osigurati ratifikaciju sporazuma o razdruživanju u britanskom parlamentu i izvesti zemlju iz EU-a do 31. siječnja.

To će biti najznačajnija geopolitička odluka Ujedinjenog Kraljevstva od Drugog svjetskog rata.

Neki pobornici drugog referenduma krive sebe za veliki poraz. Glavna organizacija koja je vodila kampanju za drugi referendum urušila se iznutra, a vođa glavne oporbene Laburističke stranke nije se javno izjasnio kako na referendumu namjerava glasati obećavajući da će biti neutralan.

"Izvan sebe sam i kao i svi u zajednici zagovornika ostanka u EU-u želim da smo imali sposobnije predstavnike", rekao je Mike Galsworthy, aktivist protiv Brexita, pijuckajući whiskey prije odlaska na počinak nakon što je vidio rezultate prvih izlaznih anketa.

Referendum o članstvu u EU-u 2016. izazvao je najveće podjele u zemlji u recentnoj britanskoj povijesti, razotkrivši razlike između velikih urbanih sredina i manjih gradova, mladih i starih, pobjednika u globalizaciji i onih koji su zaostali.

Za mnoge proeuropljane, drugi referendum bio je najbolja prilika da se prekine kaos i politička paraliza. Da su se ujedinili u jedinstvenu političku snagu, možda bi imali šansu promijeniti rezultat.

Osim njihovih vlastitih propusta, bili su i nadmudreni.

U zadnje tri godine, potpora ostanku u EU-u vodila je u gotovo svim ispitivanjima javnog mnijenja, potaknuvši neke od najvećih uličnih prosvjeda u modernoj britanskoj povijesti.

Parlament je dva puta prisilio da se Brexit odgodi.

Ali glavne oporbene stranke nisu uspjele formirati funkcionirajući višestranački savez, iznenadivši milijune Britanaca.

Dok su vladajući konzervativci konsolidirali glas onih koji žele napustiti EU, izgradivši koaliciju pobornika Brexita koja je prelazila granice regija i klasa, aktivisti za drugi referendum teško su preobraćali birače i nisu se uspjeli dogovoriti o zajedničkom planu.

Podijeljeni

Nakon uvjerljive izborne pobjede, Johnson je rekao da je "sa svim tim bijednim prijetnjama" drugim referendumom gotovo.

Jednom prosvjedniku ispred parlamenta rekao je da je vrijeme da se povuče.

Ključni razlog poraza zagovornika ostanka u EU-u odbijanje je laburista da se pridruže inicijativi kojom se željelo potaknuti taktičko glasanje, odnosno uvjeriti birače da podrže nekog kandidata iako ga zaista ne žele kako bi blokirali nekog drugog.

Konzervativci su odnijeli tijesnu pobjedu za zastupnička mjesta u londonskim četvrtima Kensington, Wimbledon i Chipping Barnet nakon što su laburisti i proeuropski liberalni demokrati podijelili glasove protiv Brexita.

Novoosnovana stranka Brexit pristala je pak da neće voditi kampanju protiv konzervativaca u gotovo polovici izbornih okruga kako ne bi razvodnila glasove za Brexit.

Mnogi aktivisti govore da je sudbina njihova pokreta usko povezana s vođom laburista Jeremyjem Corbynom, najmanje popularnim oporbenim čelnikom koliko seže pamćenje i starim protivnikom članstva u EU-u.

Drugi krive strateške pogreške oporbe, kao što je pristanak na izvanredne izbore kada se premijer u parlamentu našao u stupici jer nije mogao osigurati usvajanje svojeg sporazuma o razdruživanju bez izmjena.

Johnson je dobio izbore koje je tražio kada se ujedinjena fronta oporbenih stranaka koja je bila protiv izbora raspala. 

Gina Miller, istaknuta aktivistica za drugi referendum, među onima je koji prihvaćaju da povratka nema.

"Sigurno neće biti drugog referenduma", rekla je, dodajući: "Brexit će biti usvojen kao zakon parlamenta, zatim će biti ratificiran kao međunarodni ugovor i bit ćemo vani".