požega na udaru

Samo u jednoj općini šteta je 50 milijuna kuna. Županica pita što je s obranom protiv tuče?

26.06.2021 u 19:21

Bionic
Reading

Požeština sanira uništeno i zbraja štetu nakon što ju pogodilo snažno nevrijeme praćeno obilnim ledom

Nijedan krov nije ostao čitav, stradale su obiteljske kuće, automobili, a posebno usjevi. Dio stanovnika ostao je bez struje, a zatvor bez zida.

Poharani grad obišlo je četvero ministara i obećalo pomoć.

Gošća RTL-a Danas bila je županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić. Šteta je velika - da bi mogli u svojim kućama živjeti ljudi ih moraju sami sanirati - hoće li i kako pomoći država? Evo što kaže županica:

"Danas smo bili na sastanku s ministrima i u razgovoru s premijerom i dogovoreno je da će već u četvrtak Vlada donijeti odluku o mjerama pomoći. Govorimo o konkretnoj financijskoj pomoći", kazala je Jozić.

  • +45
Tuča poharala Požegu i okolicu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Na pitanje govorimo li tu o danima ili mjesecima rekla je:

"Ja vjerujem da govorimo o danima. Ako Vlada odobri potporu, mi ćemo odraditi sve žurno i hitno da bi pomoć došla što prije", poručila je.

Na pitanje imaju li li prve procjene štete, o koliko je milijuna riječ, kazala je:

Tuča poharala Požegu i okolicu Izvor: Screenshot / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

"Mi ćemo okvirni iznos dostaviti Vladi vjerojatno već u utorak. Ako je samo na području općine Jakšić 50 milijuna kuna, onda možemo zamisliti što je u ostatku", jasno će.

Budući da se ovakvo nevrijeme može ponoviti - ne bi li bilo rješenje zapostavljena protugradna obrana?

"Pitanje protugradne obnove se proteže 20 godina. Voljela bi da se struka odluči i da kaže koje mjere zaštite trebamo. I to bi trebalo biti na razini cijele Hrvatske. Ako struka procijeni kada i koji je to", rekla je na kraju Antonija Jozić.