prirodna katastrofa

[VIDEO/FOTO] Teške posljedice strašnog nevremena u požeškom kraju: 'Štete u poljoprivredi su toliko velike da će se godinama oporavljati'

26.06.2021 u 12:35

Bionic
Reading

Nakon snažnog nevremena i tuče koji su pogodili područje Požegu, to su područje posjetili ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Ministri su se sastali s požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem zbog velikih šteta uslijed snažnog nevremena i jake tuče koja je pogodila dijelove Požeško-slavonske županije, javlja Dnevnik.hr

'Štete su ogromne. Materijalna vrijednost je višemilijunska', kazala je županica.

Ministar Medved poručio je da će 'Vlada Republike Hrvatske u svim aspektima i kroz sve oblike potpore pružiti pomoć u saniranju posljedica'. 'Bitno je naglasiti da ćemo već na sljedećoj sjednici Vlade donijeti odluke koje će biti usmjerene konkretnoj pomoći', rekao je.

'Kod poljoprivrede su štete toliko velike da će se dugi niz godina morati oporavljati', dodao je Medved.

Razmjeri štete u Požegi snimljeni iz zraka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: pozega.eu

Gradonačelnik Požege je otkrio da su voćke uništene do neprepoznatljivosti, a u tijeku je čišćenje ulica nakon nevremena. Glavić je, kako prenosi portal pozega.eu, podsjetio da su taj kraj nedavno zadesile i velike poplave i bujice.

'Još nisu sanirane niti do kraja procijenjene štete od prethodne katastrofe, od bujične poplave, a nastale su nove od tuče i leda. Grad je razbijen, krovovi, prozori, automobili, gotovo nema nikoga, a da mu nije nešto stradalo. Predložit ćemo županici da proglasi elementarnu nepogodu. Jasno da će biti potrebna pomoć svima koji su pretrpjeli ove velike štete, lokalna zajednica ipak nije toliko financijski moćna da u ovakvim situacijama do kraja sanira štete te ćemo morati tražiti pomoć i s nacionalne razine', naglasio je Glavić.

Posljedice nevremena u Požegi Izvor: Društvene mreže / Autor: pozega.eu

Marija Vučković dodala je da su na mnogim gospodarstvima nastale stopostotne štete. Ministar hrvatskih branitelja je odgovorio i na pitanje o protugradnoj obrani.

'Može se prepustiti struci i analizama u kojoj bi mjeri ili ne bi pomogla protugradna obrana. Sve su učestalije ovakve prirodne nepogodne. Nažalost, ne možemo ih predvidjeti i ne možemo prevenirati. Važno je sačuvati ljudske živote i naglasiti poziciju i ulogu operativnih snaga sustava Civilne zaštite. Možemo zaštiti ljudske živote, a onda slijedi sanacija', kaže Medved. Ministar Aladrović kazao je da se 'slobodno može reći da je riječ o prirodnoj katastrofi'.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

'Moramo biti svjesni da se u Požeško-slavonskoj županiji se puno ljudi bavi poljoprivredom i ona je bitna. Svima koji imaju takvu štetu da u pitanje dolazi njihova poslovna aktivnost moramo pomoći', zaključio je.

Otkrio je i jesu li u nevremenu stradali i voćnjaci njegove obitelji. 'Oni su u Pleternici i koliko mi je poznato nije bilo štete', rekao je Aladrović.

  • +12
Posljedice nevremena u okolici Požege Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović