NITKO NE ODGOVARA, SVI PLAĆAJU

Samo na jednom otoku u dva mjeseca iscuri 100.000 litara vode!

27.08.2012 u 13:46

Bionic
Reading

Na Kaprijama, otoku u šibenskom arhipelagu, u samo dva ljetna mjeseca iscuri sto tisuća litara vode za koju nitko ne odgovara, ali je svi plaćamo

Otoci bez vode. Žedni škoji. Vodonosci ne voze jer im Vodovodi ne plaćaju, a država duguje njima. Otoci u sezonu bez vode.

Dio je to naslova iz medija u proteklih nekoliko mjeseci koji se ponavljanju svake godine i u pravilu se stvari brzinski saniraju. Voda do otoka nekako dođe, a onda stignu godišnja doba kad škoji utonu u san i o opskrbi se malo priča. Tportal.hr dobio je snimku s Kaprija koja jasno pokazuje da bi vode na otocima bilo više da se o njoj skrbi na pravilan način.

Naime, iako na otoku s tristotinjak kuća u šibenskom arhipelagu postoji cjevovod, voda se iz glavnog bazena u kućne gustirne preko hidranata doprema vatrogasnim crijevima. Iz snimke je jasno vidljivo da velike količine vode zbog dotrajalih crijeva cure na sve strane, a cijenu u konačnici plaćaju krajnji korisnici kojima se isporučuje.

O kolikim gubicima je točno riječ, nitko pouzdano ne zna, ali mještani procjenjuju da se prilikom jedne manipulacije, u gustirnu kapaciteta 10 tisuća litara, izgubi oko 500 litara vode koju moraju svakako platiti, jer vodomjer je na mjestu s kojeg se voda isporučuje, a ne tamo gdje se isporučuje.

Da se barem dio vode sačuva, brinu se mještani koji je, što je vidljivo iz snimke, love kantama i građevinskim kolicima i na taj način zalijevaju masline i vrtove, a cijenu od 137 kuna po metru kubnom plaća krajnji korisnik.

'Tijekom ljeta šest puta naručujem vodu. Imam gustirnu kapaciteta 15 tisuća litara. Nisam nikad mjerio koliki je gubitak, ali pretpostavljam da je od 300 do 500 litara. Pomnožite to pa će te dobiti brojku, a kada se zna da na otoku ima oko tristo kuća i da svatko tijekom ljeta više puta naručuje vodu, onda je gubitak još veći, ali i dalje zanemariv u odnosu koliko se izgubi u pretovaru s vodonosca Kapetan Mrs do glavnog bazena. Tu se zbog lošeg cjevovoda izgubi između deset i petnaest vagona vode samo u jednom pretovaru', istaknuo je predsjednik Mjesnog odbora Kaprije Dinko Jelovčić.

Da su vatrogasna crijeva i cjevovod dotrajali i da gubici postoje, priznao je i Kristo Radovčić iz šibenskog Vodovoda koji je nadležan za opskrbu Kaprija.

'Riječ je o 400 do 500 metra crijeva koja se svakodnevno rastežu i potežu i logično je da na njima ima oštećenja, a ne možemo stalno kupovati ni nova, jer su iznimno skupa. Ove godine je bilo problema s opskrbom vode i kad je stigla, svi su je željeli odmah. Naši ljudi rade na plus četrdeset i nije to lagan posao', kazao je Radovčić tvrdeći da tristotinjak izgubljenih litara po jednoj manipulaciji nije velik gubitak i da će se crijeva zamijeniti početkom rujna.

Upitan koliki su gubici u cjevovodu prilikom pretovara iz vodonosca, u koji može stati 47 vagona vode i koji tijekom ljeta u prosjeku jednom tjedno stiže na otok, u glavni bazen, kaže kako se ne radi o petnaest, nego od sedam do deset vagona vode.

'Nažalost, očito da cjevovod kad je rađen nije napravljen kvalitetno pa dolazi do gubitaka. Kuće na njega nisu spojene zbog prostornog plana, ali moje informacije govore da bi početkom listopada trebalo krenuti spajanje kućnih priključaka na glavni cjevovod', ističe Radovčić.

Na dodatno pitanje tko financijski pokriva taj gubitak, odgovora nije imao.

Ispada tako da, kada se okvirno zbroje svi gubici, samo tijekom dva udarna ljetna mjeseca na Kaprijama iscuri oko stotinjak tisuća litara vode za koju nitko ne odgovara, ali je u konačnici svi plaćaju. Baš kao i djelatnika Vodovoda kojeg se može vidjeti na početku snimke koji turistkinji objašnjava kako, da je sve sređeno i da crijeva i cjevovod ne puštaju, on ne bi imao posao, a ovako ga ima.

A škoji su i dalje žedni…