ILINKA TODOROVSKI

Samo Janša i Milanović znaju rješenje

22.02.2013 u 07:02

Bionic
Reading

Sapunici oko ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom u slovenskom parlamentu, koja je uvjetovana prethodnim rješavanjem pitanja Ljubljanske banke čini se da nema kraja. Baš kad je izgledalo, nakon sastanka ministara vanjskih poslova, Vesne Pusić i Karla Erjavca, u Otočcu ob Krki prije 15 dana, da nam je rješenje nadohvat ruke, situacija se iznova zakomplicirala

Janša je otpustio ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, oduzeo mu ovlasti za pregovore i prolongirao prethodno zadane rokove. U Hrvatskoj se ponovo pojavio strah da Slovenija neće uspjeti ratificirati ugovor zbog razdora na tamošnjoj političkoj sceni koji prijeti prijevremenim izborima. Vremena je sve manje, a rješenje nema na vidiku. Ilinka Todorovski, urednica specijalnih projekata na Televiziji Slovenije, koja je devedesete provela kao dopisnica iz Zagreba, izvrsna je poznavateljica situacije u obje zemlje. Ova vrsna novinarka, koja je donedavno bila i urednica informativnog programa RTVSLO u razgovoru za tportal.hr kazala je da u Sloveniji postoji općeniti konsenzus oko pitanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali čim se postavi potpitanje - treba li Hrvatska ući u Europsku uniju ako se ne riješi pitanje Ljubljanske banke - odmah se sve zakomplicira, a posebno ako je situacija na političkoj sceni konfuzna kao što je sada.

'Iako smo u Sloveniji u posljednjih 20 godina naviknuli na političke krize, trenutačna je situacija presedan i ne može se bez rizika najavljivati kako će se dovršiti', objasnila nam je ova poznata slovenska televizijska urednica. Na nedavnom susretu svih slovenskih parlamentarnih stranaka s predsjednikom Borutom Pahorom ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom našla se na popisu tri stvari koje je nužno napraviti prije mogućih prijevremenih izbora i, unatoč političkim nesuglasicama, Janša je dobio obećanje da taj proces nitko neće kočiti. Ali netko će morati pokrenuti postupak, a tko će to biti, dogovora još nema.

Na pitanje zašto se oklijeva s rušenjem Janeza Janše, Ilinka Todorovski smatra da odgovor leži u pragmatizmu političkih stranaka. 'Prebrojavaju se i prognoziraju kako će proći na eventualnih izborima', objasnila nam je ona. Napomenula je da se to posebno odnosi na male (umirovljenici i Žerjavljevi pučani) i nove stranke Građansku listu (Virant) i Pozitivnu Sloveniju (Janković) koje ne znaju hoće li uopće ući opet u parlament i kako će proći. 'Zastupnički je život vrlo udoban pa kalkuliraju s izborima', zaključila je naša sugovornica. Tu je Janša u prednosti jer može računati na stabilno biračko tijelo.

A što će biti s Hrvatskom? Ilinka Todorovski vjeruje da bi najavljeni sastanak za 10. ožujka između premijera Janeza Janše i Zorana Milanovića mogao biti prijeloman za rješenje problema između dviju zemalja. Vlade imaju rješenje s nekoliko podvarijanti koje se može do tada utanačiti. 'Trebala biti jasnija situacija što će biti u Sloveniji s novom koalicijom i koliko i što će Janša i Milanović donijeti na sastanak', kazala je urednica s RTV Slovenije. Sam odlazak Erjavca neće utjecati na rješavanje pitanja s Hrvatskom, mišljenje je ona, ali bi u Sloveniji moglo izazvati dublje nepovjerenje među političarima, jer oduzimanje ovlasti ministru ne može proći bez posljedica i moglo bi se Janši vratiti poput bumeranga. 'No rješenje koje bi postignuli Pusić i Erjavec mogu postići i drugi. Ipak je pitanje Ljubljanske banke nešto što je veće od stranačkih interesa', zaključila je.

Što se tiče pitanja referenduma, koji je mogućnost kojom se također spekulira u hrvatskim medijima, ona smatra da ne postoji ozbiljna politička snaga koja bi pokrenula pitanje referenduma o ratifikaciji hrvatskog pristupnog sporazuma u slovenskom parlamentu. 'Tehnički je moguće, ali realno ne postoji opasnost', kazala nam je na kraju Ilinka Todorovski.