KAŽNJAVANJE ISLAMABADA

SAD uskratio Pakistanu trećinu vojne pomoći

11.07.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Američka odluka o obustavi 800 milijuna dolara pomoći pakistanskoj vojsci neće utjecati na njezine operacije, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik pakistanske vojske, a analitičari kažu da bi taj potez mogao zategnuti odnose i naštetiti pakistanskom gospodarstvu

Predstojnik osoblja Bijele kuće William Daley potvrdio je u nedjelju izvješće New York Timesa da je administracija Baracka Obame uskratila trećinu od dvije milijarde dolara godišnje američke vojne pomoći Pakistanu kako bi pokazala svoje nezadovoljstvo zbog pakistanskog protjerivanja američkih vojnih instruktora, kao i zbog neučinkovitosti Pakistana u borbi protiv militanata.

Napetosti između Washingtona i Islamabada u porastu su od uspješne američke operacije u svibnju protiv Osame bin Ladena, koji se skrivao u predgrađu glavnog grada Pakistana, a pakistanske dužnosnike je razljutio američki upad na njihov teritorij bez dopuštenja.

'Operacije neće biti pogođene' gubitkom američke pomoći, rekao je glasnogovornik pakistanske vojskegeneral Athar Abas. 'Mi možemo voditi naše operacije bez vanjske potpore.'

Politički, međutim, moglo bi biti štete u odnosima Pakistana i SAD-a, izjavio je za Reuters bivši pakistanski veleposlanik u Washingtonu umirovljeni general Mehmud Durani. U Pakistanu, kazao je, rašireno je uvjerenje da je rat protiv militanata na pakistanskom sjeveru zapravo američki rat. 'To je nešto što oni moraju platiti, a ako to ne učine onda krše dogovor i narušavaju povjerenje', rekao je.