NIKAD ZABILJEŽENA

SAD-u se sprema suša kakve nije bilo od prapovijesti!

13.02.2015 u 14:35

Bionic
Reading

Tijekom druge polovice 21. stoljeća jugozapad SAD-a i Velike ravnice zadesit će dugotrajna suša strašnija od ičega viđenog u modernim ili drevnim vremenima. Ovu sušu uzrokovat će klimatske promjene koje više od svega pokreću ljudske aktivnosti, najavljuje novo istraživanje

Autori studije koja će biti predstavljena u online časopisu Science Advances organizacije AAAS koja također izdaje ugledni časopis Science, kažu da će ova suša svojim razmjerima nadići sve desetljećima duge megasuše koje su se događale u proteklih 1.000 godina. To uključuje i veliku sušu koja je povezana s propašću civilizacije drevnog naroda Pueblo krajem 13. stoljeća.

Činjenica je da su već brojne ranije studije najavile da bi globalno zagrijavanje američkom jugozapadu moglo donijeti razorne suše, no ovo je prva koja pokazuje da bi one mogle biti najstrašnije u jako dugoj povijesti.

'Čak i kada smo ih usporedili s razdobljima najgorih megasuša, projekcije za 21. stoljeće čine da se megasuše doimaju kao šetnje Rajskim vrtom', rekao je suautor studije Jason E. Smerdon, klimatolog na Lamont-Doherty Earth Observatoryju, koji je sastavni dio Earth Institute na Sveučilištu Columbia.

'Iznenadili smo se koliko je konzistentan odgovor bio za ova područja gotovo potpuno neovisno o tome koji smo model upotrijebili', dodao je.

Situacija je teška već sada

Da rezultati studije nisu neko nagađanje za daleku budućnost, pokazuje činjenica da je čak 11 od posljednjih 14 godina na velikom dijelu američkog zapada, uključujući Kaliforniju, Nevadu, Novi Meksiko i Arizonu preko južnih ravnica pa sve do Teksasa i Oklahome bilo sušno. Prema podacima NASA-e suše već sada izravno pogađaju više od 64 milijuna ljudi. Ovom broju treba dodati još veći broj neizravno pogođenih jer su neka od navedenih područja važna za poljoprivredu, odnosno proizvodnju hrane.

Smanjivanje zaliha vode natjeralo je zapadne države da uvedu restrikcije potrošnje vode, izvori se iscrpljuju neodrživim tempom, a glavni rezervoari poput jezera Mead i Powell na povijesno su niskim razinama. Ove zime na Sierra Nevadi, glavnom izvoru vode Los Angelesa i nekih drugih gradova, palo je manje od četvrtine snijega koji se smatra normalnom količinom. Kalifornijske službe za opskrbu vodom prošle su godine zapriječile otjecanje voda iz sjevernog dijela države u južni i tako prisilile poljoprivrednike središnjih dolina da odustanu od radova na stotinama tisuća hektara.

Kevin Anchukaitis, klimatolog na Woods Hole Oceanographic Institutionu smatra da će promjene u količinama oborina, u temperaturama i sušama biti prve posljedice klimatskih promjena koje će osjetiti američko društvo.

U novom istraživanju znanstvenici su koristili podatke stručnjaka koji su 2009. sastavili tzv. Sjevernoamerički atlas suša koji se temelji na informacijama dobivenim analizama godova drveća. Atlas pokriva povijest suša u proteklih 2.005 godina.

Kako bi utvrdili buduće učinke globalnog zagrijavanja u regiji, znanstvenici su na podatke primijenili čak 17 različitih modela. Pritom su uključili dva moguća scenarija: da se ljudske aktivnosti nastave kao i do sada, odnosno da razine CO2 nastave rasti istim tempom te da se nastave smanjenim intenzitetom.

U svim slučajevima došli su do gotovo istih, pesimističnih zaključaka.

'Rezultati su ekstremno nepovoljni za nastavak upravljanja vodama i poljoprivredom kako se to sada prakticira u Velikim ravnicama i na jugozapadu Sjedinjenih Država', upozorio je David Stahle, profesor na University of Arkansas koji je radio na stvaranju Atlasa.