POVEĆANA NOVČANA POMOĆ

SAD pozitivno ocijenio suradnju Srbije s Haagom

04.06.2009 u 16:36

Bionic
Reading

Državna tajnica SAD Hillary Clinton pozitivno je ocijenila suradnju Srbije s Haaškim sudom (ICTY), što znači da će Srbija dobiti na raspolaganje dodatnih pet milijuna dolara kao dopuna svoti od 44 milijuna dolara pomoći SAD-a Srbiji, priopćilo je u četvrtak američko veleposlanstvo u Beogradu prenoseći izjavu veleposlanika SAD Camerona Muntera

'Pozitivna odluka državne tajnice Clinton o sadašnjoj suradnji vlade Srbije s ICTY-em potvrdila je da Srbija čini napore u ispunjavanju svojih međunarodnih obveza. Iako preostale obveze ostaju, optimisti smo da će srbijanski čelnici u potpunosti ispuniti preuzete obveze', navedeno je u priopćenju.

Dodatna će sredstva, objasnilo je američko veleposlanstvo, poduprijeti napore srbijanske vlade i SAD na unaprjeđenju demokratskih standarda, gospodarstva i političke stabilnosti u Srbiji. U priopćenju se podsjeća da je od 2001. SAD pomogao Srbiji s više od 720 milijuna dolara.

'Pomoć u razvoju samo je jedan oblik naših odnosa koji uključuju i snažnu vojnu suradnju, kao i značajan doprinos američkoga privatnog poslovnog sektora', ističe se u priopćenju američkog veleposlanstva u Beogradu.