HAKERSKI NAPADI

SAD i Kina na pragu kobnog hladnog rata

20.02.2013 u 12:33

Bionic
Reading

Američka tvrtka za informatičku sigurnost Mandiant objavila je u utorak kako organizacije koje su na internetu hakirale stranice agencija američke administracije, američkih kompanija i novina 'imaju sjedište uglavnom u Kini te da je kineska vlada potpuno upoznata s njihovim aktivnostima'. Chad Sweet, bivši dužnosnik CIA-e, upozorava da su SAD i Kina na pragu kobnog, mračnog hladnog rata

General Michael V. Hayden, nekadašnji direktor CIA-e, a danas čelnik Chertoff Grupe, tvrtke koja se bavi sigurnosnim konzaltingom, kazao je za CNN kako mediji u posljednjih nekoliko godina spominju raznorazne poteze Obamine administracije na području kibernetičke obrane SAD-a.

Prema jednom izvještaju, Ministarstvo obrane će zaposliti još 4.000 ljudi u Cyber Command, bazu koja trenutno broji manje od tisuću ljudi. Izvješće također sadrži i misiju 'nacionalne obrane' kojim bi se zaštitile kritične infrastrukture onemogućavanjem potencijalnog agresora.

Drugo izvješće otkriva još jednu administrativnu odluku, koja podsjeća na Bushevu doktrinu preemptivnog napada: ukoliko postoji neposredna opasnost za kibernetički napad na SAD, SAD treba napasti prvi.

Oba izvješća predstavljaju dramatične i uvelike dobrodošle poteze, smatra Hayden. Ali, prema njegovim riječima, ona također sugeriraju dublji neuspjeh procesa nacionalne politike i, što je još važnije, neuspjeh postizanja nacionalnog konsenzusa o nekim vrlo teškim pitanjima.

Chad Sweet
, bivši dužnosnik CIA-e koji sada vodi svoju globalnu zaštitarsku tvrtku, rekao je da mrtva utrka između SAD-a i Kine predviđa sumornu budućnost.

'Mi smo zapravo na pragu novog hladnog rata – kibernetičkog hladnog rata', rekao je Sweet.

'Destruktivni kapacitet je jednak onom nuklearnom... No ono što ga čini razornijim od nuklearnog jest činjenica da ne postoji lako prepoznatljiva prednost. Drugim riječima, vrlo je teško pripisati kibernetički napad točnom izvoru ili zasluženoj kazni', smatra Sweet.

Dodao je kako ne vjeruje da će Kina 'povući okidač' osim ako ne bude 'stjerana uza zid'.

No, baš kao i u hladnom ratu, obje strane su brze u izgradnji kapaciteta.

Sweet također tvrdi da su kineski i američki napadi temeljno različiti, jer Kina navodno cilja civilnu infrastrukturu, dok su američki ciljevi vojna postrojenja. Zbog prirode tih programa, nemoguće je provjeriti koji su razmjeri i namjere američkog ili kineskog kibernetičkog ratovanja ili mogućnosti.

Kibernetička borba između Kine i SAD-a