TRAŽE POVLAČENJE PRIJEDLOGA

Saborska oporba uskratila potporu kandidatima za čelna mjesta AZOP-a

14.05.2020 u 16:58

Bionic
Reading

Saborska oporba usprotivila se u četvrtak prijedlogu da se za ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) imenuje Zdravko Vukić, a za njegova zamjenika Igor Vulje te je zatražila da Vlada povuče taj prijedlog

Ministar uprave Ivan Malenica izvijestio je kako ravnatelja i zamjenika ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske na temelju javnog poziva za dostavu kandidatura. Ravnatelj i zamjenik ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka imenuju se na razdoblje od četiri godine i na tu dužnost mogu biti imenovani najviše dva puta.

Bojan Glavašević (Klub HSU, Snaga, Nova politika i nezavisni) usprotivio se Vukićevu imenovanju za ravnatelja AZOP-a, ocjenjujući kako je ono vrlo dvojbeno, te je zatražio da se na to mjesto imenuje stručna osoba. Glavašević je naveo kako je u vrijeme javljanja na pozivni natječaj Vukić bio član političke stranke iako to nije smio, a bio je i dalje, te nije, kako je rekaoe, priznat stručnjak na području osobnih podataka. Zato je pozvao da se prijedlog povuče i odustane od Vukićeva imenovanja.

Arsen Bauk (klub SDP-a) također je najavio da će uskratiti potporu predloženim imenovanjima, podsjećajući kako je Vukić bio član HSLS-a, HDSSB-a, HSP-a dr. Ante Starčevića te konačno HDZ-a. Ironično je rekao da je Vukić "Leonardo da Vinci 21. stoljeća" i s tako širokim spektrom političkog djelovanja zasigurno prava osoba za ravnatelja AZOP-a.

U ime Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove njegov predsjednik Miro Totgergeli iznio je prijedlog o imenovanju Ivane Jakir-Bajo na dužnost viceguvernerke HNB-a sa stupanjem na dužnost 1. srpnja ove godine zbog prestanka mandata 25. listopada prošle godine viceguverneru Nevenu Barbaroši.

Totgergeli je dodao kako se na tu dužnost imenuju hrvatski državljani s priznatim osobnim ugledom i profesionalnim iskustvom na monetarnom, bankarskom, financijskom ili pravnom području na šestogodišnji mandat.