BUZZ

S Timberlandom sve krivo

31.10.2012 u 13:31

Bionic
Reading

Da se razumijemo, volim provokacije u reklamama. Volim kad reklama malkice iritira ćudoredne potrošače ili prodrma marketinške redove

Ako takva reklama osvane na dosadnjikavom marketinškom tržištu kakvo je domaće, ne razbijam glavu o tome stoji li iza te provokacije neko smisleno kreativno rješenje il' je ona tu tek tako, da privuče pozornost.

Možda bi to na duge staze moglo promijeniti učmalo tržišno stanje. Možda i ne, ali neka ih. To navodim čisto kako bih pripremila teren za tumačenje razloga zbog kojih se meni, nepopravljivoj prostakuši, vilica razjapila zbog posljednjeg print oglasa brenda Timberland.

Riječ je o oglasu za njihove kultne gojzerice sa sloganom 'Vrijeme je da prijeđete s bijelog na žuto'. Na prvu, pomislila sam da je riječ o podvali izdavača u čijim je novinama objavljen oglas. Što ja znam, možda se netko u marketinškom odjelu novina zaigrao pa u svijet posve slučajno pustio reklamu koju su propustili autorizirati u domaćoj podružnici brenda, jer Timberland, složit ćete se, inzistira na posve drukčijim asocijacijama.

Ipak, izgleda da je zaista riječ o njihovoj službenoj kampanji koja bi na koncu mogla ozbiljno naštetiti reputaciji brenda. Naime, bez obzira na to da se u daljnjem tekstu lijepo objašnjava što je pisac htio reći s aluzijama na 'žuto' i 'bijelo', zbog korištenja takvog uličnog, narkomanskog rječnika one postaju besmislene, nepristojne i prostačke.

S takvim se stvarima, jednostavno, ne zafrkava kao što ne bi bilo lijepo da su, primjerice, objavili oglas s copyjem 'Samo retardirani ne shvaćaju koliko su naše cipele kvalitetne' ili 'Više od cipele, manje od dopa'.

S druge strane, moj otpor takvoj provokaciji tim je veći uzme li se u obzir što u svojoj osnovi brend predstavlja ili je, barem, trebao predstavljati. Naime, otkako je prva čizma Timberland ugazila na zemaljsko tlo, marketingaši u kompaniji nastoje komunicirati kvalitetu njihove izrade s jedne, i avanturistički lajfstajl s druge strane.

Pod potonjim se, naravno, ne misli na život na narkomanskom rubu, već na 'outdoor' pustolovine, stapanje s prirodom, život punim plućima ili kako god. Na zapadnim tržištima Timberland godinama ističe svoju orijentaciju prema ekologiji i zaštiti okoliša, a to su dodatno htjeli potvrditi financijski vrlo izdašnom akcijom koju su pokrenuli prije dvije godine.

Taj takozvani 'Earthkeepers movement' pratile su print i TV kampanja, lansiranje interaktivnog micrositea, postavljanje 3D instalacija u trgovinama diljem svijeta i akcije na društvenim mrežama, i to sve kako bi kompanija poručila potrošačima kako 'Nature needs heroes'.

Kompanija također inzistira na tome da je se percipira kao 'onu koja je odgovorna' pa mediji ne izvještavaju samo o njihovom ekoangažmanu, već i o brizi za zaposlenike za čiju djecu organiziraju kampove i edukacijske tečajeve, podršci volonterskim udrugama i ostalim 'potrebitima'. I da, znali su oni biti i duhoviti pa su u jeku krize izbacili kampanju s apelima poput 'One American institution that won't fall apart' ili 'We build things to last. We should start a bank'.

Hoću reći, čini se kako su taj društveno odgovorni angažman te stabilne i jasne vrijednosti koje brend promovira, lansiranjem ove posljednje, žuto-bijelo kampanje potpuno poništene, uništene, satrane, iskrivljene, upropaštene... (nastavite niz).

Tu nema govora o provokaciji radi privlačenja pozornosti, nikakvoj domišljatosti, već tek o očajnoj šiparskoj šali koja nema veze s mozgom, a kamoli s brendom. Ne ponovilo se.