NOVE INFORMACIJE

S novim Xboxom Microsoft u borbu protiv rabljenih igara

26.01.2012 u 10:21

Bionic
Reading

Nakon što su prve glasine potvrdile da bi nadolazeća Xbox konzola trebala biti čak šest puta moćnija od Xboxa 360, prema novim glasinama, Microsoft će pokušati spriječiti korištenje prethodno rabljenih igara

Nakon što smo jučer prenijeli relativno vjerodostojne glasine da bi sljedeća Microsoftova konzola trebala biti višestruko jača od Xboxa 360, Kotaku je od drugog izvora bliskog projektu saznao još nekoliko zanimljivih stvari o nadolazećoj konzoli.

 

Kao što se moglo i očekivati, novi Xbox imati će Blu-Ray pogon koji PlayStation 3 ionako ima već godinama. Naime, Blu-Ray mediji kapaciteta su 25 i 50 GB, što je višestruko više od dvoslojnih DVD medija koji su mogli zapremiti tek nešto manje od 9 GB podataka. To je problem koji već godinama otežava situaciju razvojnim studijima s obzirom da igre postaju sve 'teže', pa ih se mora smještati na dva ili čak tri diska.

 

Izvor je, između ostaloga, najavio i nešto o čemu će sljedećih dana sigurno brujati šira gejmerska zajednica. Naime, Microsoft navodno radi na rješenju koje bi spriječilo korištenje igara na više konzola. U prijevodu, kupite li i pokrenete igru na svojoj konzoli, a kasnije je odlučite pokloniti ili prodati, drugi je vlasnik jednostavno neće moći pokrenuti. Pretpostavlja se da Microsoft zapravo pokušava svaku igru povezati s Xbox Live profilom njezinog vlasnika, no tu se opet postavlja pitanje onih koji svoju konzolu opće ne budu spajali na internet.

 

Ako Microsoft zaista uspije u toj namjeri, to će prije svega pogoditi dvije skupine: igrače koji žele proći povoljnije igrajući prethodno korištene igre te trgovine koje otkupljuju korištene igre i prodaju ih drugim korisnicima. Uostalom, pitanje je i ne bi li Microsoft tako kršio prava potrošača.

 

Isti izvor potvrdio je neke ranije glasine da će sljedeći Xbox u sebi imati implementiran Kinect 2 koji će ovaj puta imati čak i vlastiti procesor koji bi trebao značajno povećati preciznost uređaja. Zanimljivo, i trenutni je Kinect trebao imati implementiran procesor, no od toga se na kraju odustalo, kao i od preciznijih kamera pa se može dobiti dojam da je Microsoft odigrao taktički i napredniju tehnologiju ostavio za buduća vremena.