treća faza pročistača

S dnevnog reda Skupštine skinuta točka teška 54 milijuna eura

  • Autor: V. Brkulj
  • Zadnja izmjena 16.03.2021 11:28
  • Objavljeno 16.03.2021 u 10:59
Jelena Pavičić Vukičević

Jelena Pavičić Vukičević

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, nakon što je jučer najavila povlačenje desetak točaka s dnevnog reda sjednice Skupštine, danas ih je povukla još nekoliko, a među njima i 54 milijuna eura tešku izradu treće faze pročistača otpadnih voda

Prijedlog za povlačenje stigao je s oporbene strane, iznio ga je Stanko Kordić (GLAS), a Pavičić Vukičević odlučila je povući točku.

Oko treće faze, podsjetimo, proteklih mjeseci lomila su se koplja, a prema mišljenju oporbe, pročistač je po ugovoru trebao svojim sredstvima izgraditi koncesionar, a ne porezni obveznici.

'Pažljivo sam pratila što se događalo na odborima i što se govorilo. Nisam se šalila kad sam rekla da moramo podići granicu demokratskog standarda, kvalitete argumentacije i polaganja čistih računa kad izlazimo na izbore. Svjesna sam da ova točka izaziva velik interes javnosti. Ponekad mi se čini da bi bilo bolje da se vratimo ideološkim temama. A teme koje su važne za građane da na njima budemo jedinstveni, ali svjesna sam da nismo. Mislim da ne činimo dobro zato što se ne možemo dogovoriti oko ove investicije. Predložili ste i ja ću se složiti s time. Točku ću povući', kazala je Pavičić Vukičević.

Renato Petek (nestranački) predložio je da se u dnevni red uvrsti točka prema kojoj bi se u naredna dva mjeseca onemogućilo zapošljavanje na neodređeno vrijeme u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama, a Pavičić Vukičević podržala je tu ideju i zatražila od zastupnika da podrže njeno uvrštavanje na dnevni red.

S dnevnog reda na prijedlog kluba HDZ-a skinuta je točka izgradnje prometnice koja vodi do buduće sortirnice otpada u Resniku.

'Brojni građani nisu presretni što će se graditi tamo pa tražimo da se to povuče', kazao je Davor Filipović (HDZ).

Pavičić Vukičević kazala je kako je ovo jedna od tema oko koje se ne mogu dogovoriti i sagledati stvari u širem kontekstu. 'Nadam se da ćemo za dva mjeseca drugačije gledati na stvari. Svjesna sam da će ovaj prijedlog u raspravi doživjeti neuspjeh, a štedeći vaše i moje vrijeme, povući ću ga', kazala je Pavičić Vukičević.

Zastupnici su podržali i uvrštenje u dnevni red točke oko podmirenja računa za električnu energiju korisnicima koji žive u stambenim kontejnerima.

Kako je istaknula Pavičić Vukičević predlažući tu točku po hitnom postupku, u sklopu nje je odgovor Vlade kojoj se Grad obratio oko podmirenja troškova struje Zagrepčanima koji žive u kontejnerima nakon potresa. Vlada je odbila taj prijedlog, pa će Grad podmiriti troškove.

SDP-ov Matej Mišić podsjetio je da je današnji zaključak ispunjenje zaključka koji su oni predložili prije mjesec i pol, pa je odbijen.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Podsjetio je i na izjavu Kazimira Ilijaša, predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a koji je na prošloj sjednici nakon odbijanja SDP-ovog prijedloga izjavio da će Vlada naći rješenje za struju Zagrepčanima, nazvavši SDP-ov prijedlog jeftinim prikupljanjem političkih bodova.

'Bit će zanimljivo vidjeti kako će se njihov klub postaviti sada i kako će u raspravi opravdati to da Vlada nije reagirala na inicijativu pokojnog gradonačelnika', komentirao je Mišić.

Manjkavim u prijedlogu zaključka SDP-ovci smatraju to da i dalje neće biti izjednačen položaj Zagrepčana u kontejnerima s onima u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.

'Neće biti izjednačen iz dva razloga - prvo, što ovdje trošak preuzima jedinica lokalne samouprave bez opravdanja zašto ga Vlada nije preuzela. Drugo, jer od 1. svibnja neće imati pravo na neograničeno podmirenje, već samo do 3000 kuna', rekao je Mišić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!