Andrej Nesterenko

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj: 'Možemo i za tjedan dana isporučiti milijun doza Sputnika V. Dogovaramo s vašim Stožerom i specijalne letove iz Rusije'

16.02.2021 u 23:24

Bionic
Reading

A Rusima je Sputnik V postao strateški proizvod za širenje utjecaja prema Zapadu, što opet nije milo drugovima Amerikancima, ali sila nuždu ne pita. Pa je tako i premijer Andrej Plenković za rusko cjepivo pitao svog imenjaka, ruskog veleposlanika u Zagrebu g. Andreja Nesterenka

Veleposlanik je otkrio da su u utorak pregovori o isporuci Sputnika Hrvatskoj, s načelne došli na operativnu razinu i da gotovo sigurno možemo računati na rusko cjepivo.

A njegove riječi su potvrdili i izvori iz Vlade koji su večeras pustili informaciju da idućih tjedana možemo očekivati oko milijun ruskih doza.

'U kontaktu smo s vašim vlastima oko cjepiva za koronavirus koje se proizvodi u Rusiji. Za sada su to samo kontakti, ne mogu otkrivati detalje pregovora', kaže ruski veleposlanik za RTL Direkt.

Kaže da su spominjali količinu cjepiva, no da će točan broj odrediti Ministarstvo zdravstva.

Na pitanje ako Europska agencija za lijekove sutra odobri cjepivo, bismo li mogli imati milijun doza u Hrvatskoj recimo do kraja idućeg tjedna, odnosno za desetak dana, odgovara:

  • +4
Sputnik V Izvor: EPA-EFE / Autor: DAVE MUSTAINE

'Prema mojim informacijama, to bi se moglo organizirati, moguće je. Prvo nam treba dozvola Agencije, zatim i službeni poziv od Hrvatske. Što se isporuke tiče, mislim da bismo mogli to napraviti za nekoliko tjedana. Također smo s vašim vlastima dogovarali mogućnost korištenja specijalnih letova iz Rusije gdje se cjepivo proizvodi, kako bi što prije stigla isporuka do Zagreba.