PRIJETNJA NADOMAK TERITORIJALNIH VODA

Ruski špijunski brod opasno blizu američke obale

15.02.2017 u 20:51

Bionic
Reading

U blizini američke istočne obale sinoć je zamijećen ruski špijunski brod Viktor Leonov, što je prvo približavanje ruskog broda Sjedinjenim Državama od stupanja Donalda Trumpa na dužnost američkog predsjednika

Kako javlja televizija Fox News, ruski špijunski brod primijećen je na 112 kilometara od obale savezne države Delaware te se kretao brzinom od 10 čvorova. Brod je plovio međunarodnim vodama i nije ulazio u američke teritorijalne vode.

'Nema povoda za zabrinutost, no pratimo kretanje broda', kazao je za Fox News neimenovani izvor iz Pentagona.

Špijunski brod Viktor Leonov posljednji put pojavio se u blizini američke obale u travnju 2015. godine. Prema ocjenama američke vojske, taj tip brodova predviđen je za presretanje radioveza i različitog tipa komunikacije, kao i za proučavanje parametara sonara.

Riječ je o brodu dužine 90 metara, čija je primarna namjena prikupljanje obavještajnih podataka, odnosno špijunaža. Brod je opremljen najsuvremenijom opremom za prisluškivanje, naoružan je s nekoliko topova te lansera projektila zemlja-zrak, a broji posadu od oko 200 mornara. Pripada klasi Višnja, a izgrađen je 80-ih godina prošlog stoljeća.